Prej kohësh tashmë ‘Smoothies’ e kanë pushtuar ndarësit e frigoriferëve për të zënë vendin e tyre. Asnjë çudi, ato premtojnë shëndet. Por çfarë është në të vërtetë ky miks me fruta dhe perime?
Bomba të vogla fruktoze
Rekomandimi me pesë racione me fruta dhe perime në ditë, është i vështirë për t’u zbatuar në këtët jetë të përditshme të ethshme. Dhe ja tek vjen një paketë shumëngjyrëshe me ‘smoothie’. Por ‘smoothie-s’ nga raftet e supermarketit nuk janë po aq të shëndetshme saç duan të na bëjnë që të besojmë reklamat. Edhe nëse nuk i shtohet sheqer shumë ‘smoothie-ve’, për nga natyra e tyre ato përmbajnë shumë fruktozë për shkak të frurave të përpunuara. Për krahasim, një mollë mesatare përmban 12.9 gramë sheqer dhe një banane mesatare 20.6 gramë sheqer, ndërkohë që një ‘smoothie’ prej 250 ml mund të përmbajë deri në 30 gramë sheqer. Në dyqanet ‘fast food’, ‘smoothie-t’ përmbajnë madje nivele edhe më të larta sheqeri.
Më shpejt sërish të uritur
Fruktoza ju bën që të ndjeheni të uritur, sepse ai frenon hormonin leptin, një lajmëtar i rëndësishëm për rregullimin e ngopjes. Megjithëse, frutat gjithashtu përmbajnë fruktozë, është shumë më mirë nëse do të hanim vet fruta. Prodhimi i ‘smoothie-ve’ shpesh nuk i përdor lëkurat e frutave të cilat përmbajnë ushqyes dytësor të vlefshëm si edhe fibra. Sa më e lartë të jetë përbërja e lëngut në një ‘smoothie’, më i ulët do të jetë proporcioni i këtyre përbërësve të shëndetsshëm. Sepse ‘smoothie-t’ e përfunduara shpesh trajtohen me nxehtësi dhe qëndrojnë në frigorifer për ditë me rradhë, ku edhe më shumë vitamina natyrale humbasin nga frutat dhe perimet.
Konkluzioni
Një ‘smoothie’ i vogël dhe i bërë mirë (200-250 ml) si një ‘snack’ prej lëngu është përfundimisht shumë më mirë sesa asnjë frut apo perime për të ngrënë. Mirë është që ta rrëmbeni vetë mikserin e frutave dhe me të të bëni një ‘smoothie’ që do të jetë e freskët, pa konservues, pa shqer të shtuar dhe ëmbëlsues artificial, madje mund të përdorni edhe lëkurën e tyre. Gjithashtu foksuohuni tek frutat me kokrra, të cilat përmbajnë më pak laktozë dhe një miks prej 1/3 me fruta dhe 2/3 me perime. Pastaj plotësojeni ‘smoothi-n’ me ujë, qumësht bajameje ose çaj të ngrohtë në vend të lëngjeve të gatshme të përpunuara.
Prej kohësh tashmë ‘Smoothies’ e kanë pushtuar ndarësit e frigoriferëve për të zënë vendin e tyre. Asnjë çudi, ato premtojnë shëndet. Por çfarë është në të vërtetë ky miks me fruta dhe perime?
Bomba të vogla fruktoze
Rekomandimi me pesë racione me fruta dhe perime në ditë, është i vështirë për t’u zbatuar në këtët jetë të përditshme të ethshme. Dhe ja tek vjen një paketë shumëngjyrëshe me ‘smoothie’. Por ‘smoothie-s’ nga raftet e supermarketit nuk janë po aq të shëndetshme saç duan të na bëjnë që të besojmë reklamat. Edhe nëse nuk i shtohet sheqer shumë ‘smoothie-ve’, për nga natyra e tyre ato përmbajnë shumë fruktozë për shkak të frurave të përpunuara. Për krahasim, një mollë mesatare përmban 12.9 gramë sheqer dhe një banane mesatare 20.6 gramë sheqer, ndërkohë që një ‘smoothie’ prej 250 ml mund të përmbajë deri në 30 gramë sheqer. Në dyqanet ‘fast food’, ‘smoothie-t’ përmbajnë madje nivele edhe më të larta sheqeri.
Më shpejt sërish të uritur
Fruktoza ju bën që të ndjeheni të uritur, sepse ai frenon hormonin leptin, një lajmëtar i rëndësishëm për rregullimin e ngopjes. Megjithëse, frutat gjithashtu përmbajnë fruktozë, është shumë më mirë nëse do të hanim vet fruta. Prodhimi i ‘smoothie-ve’ shpesh nuk i përdor lëkurat e frutave të cilat përmbajnë ushqyes dytësor të vlefshëm si edhe fibra. Sa më e lartë të jetë përbërja e lëngut në një ‘smoothie’, më i ulët do të jetë proporcioni i këtyre përbërësve të shëndetsshëm. Sepse ‘smoothie-t’ e përfunduara shpesh trajtohen me nxehtësi dhe qëndrojnë në frigorifer për ditë me rradhë, ku edhe më shumë vitamina natyrale humbasin nga frutat dhe perimet.
Konkluzioni
Një ‘smoothie’ i vogël dhe i bërë mirë (200-250 ml) si një ‘snack’ prej lëngu është përfundimisht shumë më mirë sesa asnjë frut apo perime për të ngrënë. Mirë është që ta rrëmbeni vetë mikserin e frutave dhe me të të bëni një ‘smoothie’ që do të jetë e freskët, pa konservues, pa shqer të shtuar dhe ëmbëlsues artificial, madje mund të përdorni edhe lëkurën e tyre. Gjithashtu foksuohuni tek frutat me kokrra, të cilat përmbajnë më pak laktozë dhe një miks prej 1/3 me fruta dhe 2/3 me perime. Pastaj plotësojeni ‘smoothi-n’ me ujë, qumësht bajameje ose çaj të ngrohtë në vend të lëngjeve të gatshme të përpunuara.
Ne përdorim cookies për të përmirësuar përvojën tuaj në faqen tonë të internetit. Duke shfletuar këtë faqe interneti, ju pranoni përdorimin tonë të cookies.