Blog

ÇFARË DUHET TË BËNI PËRPARA, GJATË DHE PAS TËRMETEVE?

DISA KËSHILLA TË SHPEJTA

Çfarë duhet të bëni PËRPARA një tërmeti

 • Sigurohuni që të keni në shtëpinë tuaj nga një: shuarës zjarri, kuti të ndihmës së shpejtë, radio me bateri, elektrik dore dhe bateri të ekstra.
 • Fikni tubacionet e gazit, rrubinetat e ujit dhe hiqni prizat që furnizohen me energji elektrike.
 • Bëni një plan se ku të takoheni me familjen tuaj pas tërmetit.
 • Mos lini objekte të rënda në rafte sepse ato do të bien gjatë lëkundjeve të tërmetit.
 • Mbështetini mobiliet si dollapë apo rafte të rënda dhe pajisje të tjera që mund të lëvizin, afër murit ose nëse i keni të vendosura në lartësi zbritini në dysheme.
 • Mësoni planin e emergjencave mbi se cilat hapa duhet të ndiqni në rast se bie tërmet në shkollë ose në punën tuaj.

 

 

 

Çfarë duhet të bëni GJATË termetit

 • Ruani qetësinë! Nëse jeni brenda shtëpisë, qëndroni brenda! Nëse jeni jashtë shtëpisë, qëndroni jashtë.
 • Nëse jeni brenda, qëndroni përkundrejt një faqeje muri afër qendrës së ndërtesës, qëndroni në pragje dyersh, ose futuni poshtë mobilieve të rënda si p.sh., poshtë një tavoline.
 • Qëndroni larg dritareve dhe jashtë dyerve.
 • Nëse jeni jashtë, qëndroni larg linjave të energjisë elektrike ose larg çdo gjëje që mund të bie dhe t’ju zërë poshtë.
 • Qëndroni larg ndërtesave të tjera sepse prej andej mund të bien gjëra nga ndërtesa ose vet ndërtesa mund të bie mbi ju.
 • Mos përdorni shkrepse, qirinj, apo ndonjë metodë tjetër për ndezje zjarri sepse ato mund të përzihen tubacionet e prishura të gazit.
 • Nëse jeni në një makinë, ndaloni makinën dhe qëndroni brenda makinës deri sa tërmeti të ndalojë.
 • Mos përdorni ashënsorët (sepse ato mund të ngecin dhe/ose do të ndalen automatikisht).

 

Çfarë të bëni PAS tërmetit

 • Kontrolloni veten dhe të tjerët afër jush nëse janë plagosur. Jipini ndihmën e parë atyre që kanë nevojë për të.  
 • Kontrolloni rrubinetat e ujit, tubacionet e gazit dhe linjat e furnizimit me energji elektrike për ndonjë dëmtim të mundshëm.
 • Kontrolloni nëse ndjeni aromë gazi. Nëse ndjeni aromë gazi, hapini të gjitha dritaret dhe dyert menjëherë dhe lërini ato të hapura. Gjithashtu njoftoni edhe autoritetet përkatëse.
 • Ndizni TV/Radio-n. Mos e përdorni telefonin vetëm në rast se do të keni një urgjencë.
 • Qëndroni jashtë dhe larg godinave të dëmtuara.
 • Kini kujdes nga xhamat ose copëzat e thyera të xhamave. Vishni çizme ose këpucë të forta që të mos çani këmbët.
 • Kini kujdes nga oxhaqet sepse nëse do të keni të tillë afër jush ato mund të bien mbi ju.
 • Qëndroni larg plazheve sepse p.sh., në rast tsunami, dallgët e mëdha që krijohen si pasojë e tërmetit në det godasin pasi toka ka ndaluar së lëkunduri.
 • Qëndroni larg zonave të dëmtuara.
 • Nëse jenishkollë ose në punë, ndiqni udhëzimet e planit të emergjencave dhe këshillat e personelit të sigurisë.
 • Jini të vetëdijshëm dhe prisni që të ketë edhe pasgoditje pas tërmetit të parë.

Arkivat

SIGAL UNIQA ju ofron paketa të ndryshme sigurimi për ...

Individe

Dëshironi të siguroni shëndetin, makinen apo pronën tuaj. Tani ju mund te blini siguracionin tuaj online.

Lexo më shumë

pr_interpr_s213_t1067_i1632

Biznes Micro / SME

Të kesh një biznes të vogël apo të mesëm ka sfidat e veta ndaj në SIGAL UNIQA kemi ndërtuar paketa sigurimi për ju.

Lexo më shumë

despre-cariere-small_s44_t494_i491_s213_t1065_i1618

Korporate

Cdo biznes i cili ka xhiro vjetore mbi 250 milione lek te reja konsiderohet biznes V.I.P ose Biznes Korporate.

Lexo më shumë