Tashmë prej kohësh smoothies kanë pushtuar vendin e tyre në frigoriferët tanë. Diçka e tillë nuk përbën çudi sepse ato premtojnë shëndet. Por çfarë ka në të vërtetë në këtë përzierje prej pureje të përbërë nga fruta dhe perime të shtypura?
Bomba të vogla me sheqer frutash
Smoothies nga raftet e supermarketeve nuk janë aq të shëndetshme saç dëshirojnë reklamat që të na bëjnë të besojmë. Edhe pse shumë smoothies nuk kanë sheqer të shtuar, në mënyrë natyrale ato përmbajnë shumë fruktozë për shkak të frutave të përpunuara. Për krahasim, një mollë mesatare përmban 12.9 gramë sheqer dhe një banane mesatare 20.6, ndërsa një smoothies 250 ml mund të përmbajë deri në 30 gramë sheqer. Në smoothies nga fast food-et, sheqeri që ato përmbajnë është shumë më i lartë.
Sërish më shpejt të uritur
Sheqeri i frutave ju bën të ndjeheni të uritur sepse ai përmban hormonin leptin – një mesazher i rëndësishëm për rregullimin e ndjesisë së ngopjes. Në prodhimin e smoothie-eve, tasat me fryta shpesh nuk riciklohen, në të cilat, përveç përbërësve të vlefshëm dytësor të bimëve, ka gjithashtu edhe fibra të ngopjes.
Sa më e lartë sasia e lëngjeve në një smoothie, aq më i ulët proporcioni i këtyre përbërësve të shëndetshëm. Sepse smoothies të përfunduara shpesh janë të trajtuara me nxehtësi dhe qëndrojnë në dyert e frigoriferit për ditë, por vitaminat natyrale nga frutat dhe perimet humbasin.
Rezultati
Një smoothies të vogla, të mirëkompozuara (200-250 ml) janë një snack prej lëngu që është përfundimisht shumë më mirë sesa të mos konsumoni fare fruta apo perime. Mënyra më e mirë për të përdorur vetë shtrydhësin tuaj të frutave dhe perimeve është të siguroheni që smoothies të jenë të freskëta, pa konservues, pa sheqer të shtuar apo ëmbëlsues artificial dhe ju mund të përdorni gjithashtu edhe lëkurën e tyre. Gjithashtu ju mund të përdorni manaferrat, të cilat përmbajnë më pak fruktozë, dhe një përzierje 1/3 fruta dhe 2/3 perime. Këto smoothies mund t’i holloni me ujë, me qumësht bajameje apo me çaj të ngrohtë në vend të lëngjeve të gatshme me fruta. Një alternativë e mirë dhe lirë e smoothies është një gotë me lëng portokalli dhe karrotash të shtrydhura të përziera me pak vaj nga farat e rrushit.
Tashmë prej kohësh smoothies kanë pushtuar vendin e tyre në frigoriferët tanë. Diçka e tillë nuk përbën çudi sepse ato premtojnë shëndet. Por çfarë ka në të vërtetë në këtë përzierje prej pureje të përbërë nga fruta dhe perime të shtypura?
Bomba të vogla me sheqer frutash
Smoothies nga raftet e supermarketeve nuk janë aq të shëndetshme saç dëshirojnë reklamat që të na bëjnë të besojmë. Edhe pse shumë smoothies nuk kanë sheqer të shtuar, në mënyrë natyrale ato përmbajnë shumë fruktozë për shkak të frutave të përpunuara. Për krahasim, një mollë mesatare përmban 12.9 gramë sheqer dhe një banane mesatare 20.6, ndërsa një smoothies 250 ml mund të përmbajë deri në 30 gramë sheqer. Në smoothies nga fast food-et, sheqeri që ato përmbajnë është shumë më i lartë.
Sërish më shpejt të uritur
Sheqeri i frutave ju bën të ndjeheni të uritur sepse ai përmban hormonin leptin – një mesazher i rëndësishëm për rregullimin e ndjesisë së ngopjes. Në prodhimin e smoothie-eve, tasat me fryta shpesh nuk riciklohen, në të cilat, përveç përbërësve të vlefshëm dytësor të bimëve, ka gjithashtu edhe fibra të ngopjes.
Sa më e lartë sasia e lëngjeve në një smoothie, aq më i ulët proporcioni i këtyre përbërësve të shëndetshëm. Sepse smoothies të përfunduara shpesh janë të trajtuara me nxehtësi dhe qëndrojnë në dyert e frigoriferit për ditë, por vitaminat natyrale nga frutat dhe perimet humbasin.
Rezultati
Një smoothies të vogla, të mirëkompozuara (200-250 ml) janë një snack prej lëngu që është përfundimisht shumë më mirë sesa të mos konsumoni fare fruta apo perime. Mënyra më e mirë për të përdorur vetë shtrydhësin tuaj të frutave dhe perimeve është të siguroheni që smoothies të jenë të freskëta, pa konservues, pa sheqer të shtuar apo ëmbëlsues artificial dhe ju mund të përdorni gjithashtu edhe lëkurën e tyre. Gjithashtu ju mund të përdorni manaferrat, të cilat përmbajnë më pak fruktozë, dhe një përzierje 1/3 fruta dhe 2/3 perime. Këto smoothies mund t’i holloni me ujë, me qumësht bajameje apo me çaj të ngrohtë në vend të lëngjeve të gatshme me fruta. Një alternativë e mirë dhe lirë e smoothies është një gotë me lëng portokalli dhe karrotash të shtrydhura të përziera me pak vaj nga farat e rrushit.
Ne përdorim cookies për të përmirësuar përvojën tuaj në faqen tonë të internetit. Duke shfletuar këtë faqe interneti, ju pranoni përdorimin tonë të cookies.