Blog

USHQIM PËR TRURIN: TË HASH ME DHE PËR TRURIN

Të rrisësh IQ-në me ushqyerjen e duhur? Fatkeqësisht, jo. Megjithatë, ajo që mund të bëjë për ju ushqimi për trurin: Të rrisë performancën e mendjeve tuaja dhe t’ju ndihmojë për të punuar me efektivitet për një periudhë afatgjatë.

 

Truri ynë është një peshë e lehtë, të paktën përsa i takon masës. Truri zë vetëm 2-3 përqdind të peshës totale të trupit tuaj. Megjithatë, përsa i takon performancës, ekuilibri trup-tru duket shumë i ndryshëm: 20% e energjisë tonë shkon për të menduarin! Dhe më e rëndësishmja, për t’i siguruar qelizave të trurit tonë karburantin e duhur për të shmangur çrregullimet metabolike. Në thelb, kjo nuk është diçka edhe aq e vështirë: nëse ju do t’i përmbaheni disa rregullave dhe të mos vareni para së gjithash tek ‘junk food’ mund ta rrisë fuqinë trunore të tuaj konsiderueshëm.

 

Çfarë është ushqimi për trurin?

Ushqimi për trurin i referohet atyre ushqyesve, vitaminave dhe elementëve të tjerë ushqyes që i bëjnë qelizat tona gri që të punojnë në fuqi të plotë. Bazikisht të gjitha këto kuptohen si baza e një diete të shëndetshme, por ajo që vazhdon të na shpëtojë nga menuja jonë përsëri dhe përsëri:

 

  • mjaftueshëm ujë
  • karbohidrate komplekse (bukë me miell, perime, fruta)
  • proteina (mish, peshk, fasule)
  • omega 3
  • vitamina (veçanërisht B1, B2, B12 dhe C)
  • magnez, hekur, jod dhe zink

Një tru i shëndetshëm

Të paktën një herë në ditë duhet të konsumoni usqhim të shëndetshëm për trurin. Ideale do të ishte miell tërshëre, i kombinuar me fara liri dhe me fruta sezonale. Një ‘lajkatar’ i trurit tuaj është bananja. Bananja i siguron trupit dhe trurit tonë vitamina B, acid folik dhe magnez. Por jo shumë të pjekur sepse pastaj ai do të përmbjë shumë sheqer. Për pjatat me peshk, ‘smoothies’ të gjelbra dhe manafera të freskëta të cilat gjithashtu janë të shëndetshme për trurin.

 

Çokollatë në vend të një dremitje që t’ju japë fuqi

Ekspertët sugjerojnë një ose dy copa çokollatë të zezë me arra ose fruta të thata. E rëndësishme: Shijojeni në paqe dhe përtypini arrat ose frutat e thata mirë. Por mos e teproni. Merrni frymë përpara një dritareje të hapur dhe pini mjaftueshëm ujë. Këto do t’ju bëjnë që të ndjeheni sërish të freskët dhe me energji të reja.

 

Arkivat

SIGAL UNIQA ju ofron paketa të ndryshme sigurimi për ...

Individe

Dëshironi të siguroni shëndetin, makinen apo pronën tuaj. Tani ju mund te blini siguracionin tuaj online.

Lexo më shumë

pr_interpr_s213_t1067_i1632

Biznes Micro / SME

Të kesh një biznes të vogël apo të mesëm ka sfidat e veta ndaj në SIGAL UNIQA kemi ndërtuar paketa sigurimi për ju.

Lexo më shumë

despre-cariere-small_s44_t494_i491_s213_t1065_i1618

Korporate

Cdo biznes i cili ka xhiro vjetore mbi 250 milione lek te reja konsiderohet biznes V.I.P ose Biznes Korporate.

Lexo më shumë