Blog

SHKRIMI I LIRË: TË SHKRUASH NË MËNYRË TË LIRË

Shkrimi i lirë është më shumë sesa një metodë të shkruari. Të notosh në rrjedhën e fjalëve është argëtuese për shpirtin dhe freskuese për mendjen.

 

A jeni një nga ata njerëzit që e urrejnë të shkruarin? Kush toruturohet apo dëshpërohet nëpër çdo përmbledhje takimesh dhe kur fëmija ju kërkon ndihmë me shkrimin e një eseje? Shumë prej nesh janë demotivuar nga shijimi i shkrimit të teksteve në shkollë të cilat duhet të kishin struktura fikse dhe një numër të caktuar faqesh. Nuk është fare çudi që gëzimi i mrekullueshëm dhe rrjedhja e fjalëve janë tharë. Në sistemin tonë arsimor, inkurajohet i shkruari i kontrolluar dhe çdo fjalë duhet përzgjedhur me saktësi. Në anën tjetër, me shkrimin e lirë, ne gjendemi me rrjedhën e gjërave ku mund të ndodhë gjithçka. Ne që të gjithë i trembemi humbjes së temës. Me shkrimin e lirë është e vërtetë krejt e kundërta. Nuk ka fare rëndësi se çfarë ju vjen në mendje dhe tematikat mund të ndryshojnë me kohën. Shkruani çdo gjë që ju vjen në mendje pa e vlerësuar atë dhe mos e lexoni atë më pas për të korigjuar saktësinë e saj.

Këshilla për bllokimin e shkrimtarëve

Shkrimi i lirë u zbulua në Shtetet e Bashkuara në vitit 1960-të si një metodë krijuese për të ndihmuar studentët, mbi të gjitha, për të kapërcyer bllokimet e tyre me tekstet e shkrimeve akademike. Shkrimi i lirë është kthyer në një metodë origjinale për gjëra të ndryshme. Si funksionon ky shkrim i lirë? Ja çfarë na thonë udhëzimet e atyre që e kanë shpikur atë:

  1. Zgjidhni një fjalë ose një temë si pikë fillimi.
  2. Vendosni një alarm për 10, 15  ose 20 minuta.
  3. Thjesht filloni të shkruani çfarë keni në mendje.
  4. Dora që shkruani është gjithmonë në lëvizje.
  5. Mos lexoni atë që keni shkruar. Thjesht shkruani.
  6. Mos fshini ose mos fshini asgjë.
  7. Mos e vrisni mendjen për drejtshkrimin, pikësimin dhe gramatikën.
  8. Humbisni kontrollin, thjesht ndiqni mendimet tuaja.
  9. Nëse nuk e dini se çfarë të mendoni, shkruani “Nuk mund të mendoj për asgjë” deri sa t’ju vijë një mendim i ri…
  10. Kur të ketë përfunduar koha, përfundoni shkrimin e mendimit që kishin nisur dhe pastaj ndaloni! Prisni herën tjetër.

Të shkruarit krijon qartësi

Çka tingëllon argëtuese dhe e shëndetshme, ka disa efekte të papritura dhe pozitive. Sepse shkrimi i lirë është një lloj monologu në letër, dhe si një bashkëbisedim i mirë, shkrimi i lirë krijon qartësi. Duke i shkruar gjërat, gjëra si mendimet dhe ndjenjat materializohen dhe rrjedhimish bëhen më të qarta. Autorja Julia Cameron e quan këtë një “zbrazje e palavdishme e trurit”.  Shkrimi i lirë na ndihmon me gjetjen e qartësisë dhe rrjedhimisht edhe për t’u relaksuar. Kur ne praktikojmë rregullisht shkrimin e lirë, atëherë fillojnë të zhvillohen efektet shëruese të tij.

Arkivat

SIGAL UNIQA ju ofron paketa të ndryshme sigurimi për ...

Individe

Dëshironi të siguroni shëndetin, makinen apo pronën tuaj. Tani ju mund te blini siguracionin tuaj online.

Lexo më shumë

pr_interpr_s213_t1067_i1632

Biznes Micro / SME

Të kesh një biznes të vogël apo të mesëm ka sfidat e veta ndaj në SIGAL UNIQA kemi ndërtuar paketa sigurimi për ju.

Lexo më shumë

despre-cariere-small_s44_t494_i491_s213_t1065_i1618

Korporate

Cdo biznes i cili ka xhiro vjetore mbi 250 milione lek te reja konsiderohet biznes V.I.P ose Biznes Korporate.

Lexo më shumë