Blog

NJË PËRMBLEDHJE E SHKURTËR/ Rreziqet globale të renditura sipas ashpërsisë në një periudhë afatmesme dhe afatgjatë

Nga Forumi Ekonomik Botëror

Bota po përballet me një sërë rreziqesh të cilat janë njëherësh tërësisht të reja dhe të njohura më parë. Raporti Global i Risqeve për vitin 2023, eksploron disa nga risqet më të rënda me të cilat mund të përballemi në dekadën pasuese. Teksa po qëndrojmë mu në buzë të një epoke me rritje dhe bashkëpunim të ulët, risqe tregtare më sfiduese të cilat gërryejnë apo frenojnë veprimet konkrete kundër ndryshimeve klimatike, zhvillimit njerëzor dhe aftësve rikuperuese e rimëkëmbëse në të ardhmen.

Vitet e para të kësaj dekade kanë paralajmëruar një periudhë veçanërisht përçarëse në historinë njerëzore. Kthimi në një “normale të re” pas pandemisë COVID-19 u ndërpre shpejt nga shpërthimi i luftës në Ukrainë, duke sjellë një seri të re krizash në ushqim dhe energji.

Me fillimin e vitit 2023, bota po përballet me një sërë rreziqesh që ndihen krejtësisht të reja dhe çuditërisht të njohura. Ne kemi parë një rikthim të rreziqeve “të vjetra” – inflacioni, krizat e kostos së jetesës, luftërat tregtare, daljet e kapitalit nga tregjet në zhvillim, trazirat e përhapura sociale, konfrontimi gjeopolitik dhe luftrat bërthamore – të cilat pak nga liderët e biznesit të kësaj gjenerate dhe politikëbërësit publikë kanë përjetuar.

Këto janë duke u përforcuar nga zhvillimet relativisht të reja në peizazhin e rreziqeve globale, duke përfshirë nivelet e paqëndrueshme të borxhit, një epokë të re me rritje të ulët, investime të ulëta globale dhe de-globalizim, një rënie në zhvillimin njerëzor pas dekadash progresi, zhvillim të shpejtë dhe të pakufizuar të teknologjitë me përdorim të dyfishtë (civile dhe ushtarake) dhe presioni në rritje i ndikimeve dhe ambicieve të ndryshimeve klimatike në një dritare gjithnjë në tkurrje për kalimin në një botë 1,5°C. Së bashku, këto po bashkohen për të formuar një dekadë unike, të pasigurt dhe të trazuar që do të vijë.

2 vite 10 vite
Kriza e kostos së jetesës Dështimi për të zbutur ndryshimet klimatike
Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarjet ekstreme të motit Dështimi i përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike
Konfrontimi gjeoekonomik Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarjet ekstreme të motit
Dështimi për të zbutur ndryshimet klimatike Humbja e biodiversitetit dhe kolapsi i ekosistemit

 

Erozioni i kohezionit social dhe polarizimi shoqëror Migrimi i pavullnetshëm në shkallë të gjerë

 

Dëme mjedisore në shkallë të gjerë Krizat e burimeve natyrore

 

Dështimi i përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike Erozioni i kohezionit social dhe polarizimi shoqëror
Përhapja e krimit kibernetik dhe pasigurisë kibernetike Përhapja e krimit kibernetik dhe i pasigurisë kibernetike
Krizat e burimeve natyrore Konfrontimi gjeoekonomik
Migrimi i pavullnetshëm në shkallë të gjerë Dëme mjedisore në shkallë të gjerë

RREZIQET GLOBALE TË RENDITURA SIPAS ASHPËRSISË

Në një periudhë afatmesme

Kriza e kostos së jetesës
Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarjet ekstreme të motit
Konfrontimi gjeoekonomik
Dështimi për të zbutur ndryshimet klimatike
Erozioni i kohezionit social dhe polarizimi shoqëror
Incidentet e dëmeve mjedisore në shkallë të gjerë
Dështimi i përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike
Përhapja e krimit kibernetik dhe i pasigurisë kibernetike
Kriza e burimeve natyrore
Migrimi i pavullnetshëm në shkallë të gjerë
Kriza e borxhit
Dështimi për të stabilizuar trajektoret e çmimeve
Rënia ekonomike e zgjatur
Konflikti ndërshtetëror
Mungesa e efektshmëris së institucioneve shumëpalëshe dhe bashkëpunimi ndërkombëtar
Dezinformacioni
Kolapsi i një industrie ose zinxhiri furnizimi me rëndësi sistemike
Humbja e biodiversitetit dhe kolapsi i ekosistemit
Krizat e punësimit
Sëmundjet infektive
Përdorimi i armëve të shkatërrimit në masë
Shpërthimi i flluskës së aseteve
Përkeqësimi i rëndë i shëndetit mendor
Ndarja e infrastrukturës kritike të informacionit
Rënia e shtetit ose paqëndrueshmëria e rëndë
Sëmundjet kronike dhe gjendjet shëndetësore
Rënia ose mungesa e infrastrukturës dhe shërbimeve publike
Përhapja e aktivitetit të paligjshëm ekonomik
Përqendrimi i fuqisë dixhitale
Sulmet terroriste
Pabarazia dixhitale dhe mungesa e aksesit në shërbimet dixhitale
Rezultatet negative të teknologjive kufitare

Në një periudhë afatgjatë

Dështimi për të zbutur ndryshimet klimatike
Dështimi i përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike
Fatkeqësitë natyrore dhe ngjarjet ekstreme të motit
Humbja e biodiversitetit dhe kolapsi i ekosistemit
Migrimi i pavullnetshëm në shkallë të gjerë
Kriza e burimeve natyrore
Erozioni i kohezionit social dhe polarizimi shoqëror
Përhapja e krimit kibernetik dhe pasigurisë kibernetike
Konfrontimi gjeoekonomik
Incidentet e dëmeve mjedisore në shkallë të gjerë
Dezinformacioni
Mungesa e efektshmërisë së institucioneve shumëpalëshe dhe bashkëpunimi ndërkombëtar
Konflikti ndërshtetëror
Kriza e borxhit
Kriza e kostos së jetesës
Ndarja e infrastrukturës kritike të informacionit
Përqendrimi i fuqisë dixhitale
Rezultatet negative të teknologjive kufitare
Dështimi për të stabilizuar trajektoret e çmimeve
Sëmundjet kronike dhe gjendjet shëndetësore
Rënia ekonomike e zgjatur
Rënia e shtetit ose paqëndrueshmëria e rëndë
Krizat e punësimit
Kolapsi i një industrie ose zinxhiri furnizimi me rëndësi sistemike
Përkeqësim i rëndë i shëndetit mendor
Rënia ose mungesa e infrastrukturës dhe shërbimeve publike
Sëmundjet infektive
Përdorimi i armëve të shkatërrimit në masë
Përhapja e aktivitetit të paligjshëm ekonomik
Pabarazia dixhitale dhe mungesa e aksesit në shërbimet dixhitale
Shpërthimi i flluskës së aseteve 
Sulmet terroriste

 

Burimi: https://www.weforum.org/reports/global-risks-report-2023/

Arkivat

SIGAL UNIQA ju ofron paketa të ndryshme sigurimi për ...

Individe

Dëshironi të siguroni shëndetin, makinen apo pronën tuaj. Tani ju mund te blini siguracionin tuaj online.

Lexo më shumë

pr_interpr_s213_t1067_i1632

Biznes Micro / SME

Të kesh një biznes të vogël apo të mesëm ka sfidat e veta ndaj në SIGAL UNIQA kemi ndërtuar paketa sigurimi për ju.

Lexo më shumë

despre-cariere-small_s44_t494_i491_s213_t1065_i1618

Korporate

Cdo biznes i cili ka xhiro vjetore mbi 250 milione lek te reja konsiderohet biznes V.I.P ose Biznes Korporate.

Lexo më shumë