Blog

MJEKËSIA E PERSONALIZUAR SIPAS ADN-së

Mjekësia e bazuar tek shkenca është praktikuar vetëm për mbi një shekull dhe gjatë asaj kohe mjekët e familjes kanë ndjekur përqasjen “një masë i bën të gjithëve” për trajtimin e pacientëve të tyre. Sigurisht që, kjo deklaratë e guximshme është paksa e padrejtë për mjekët që kemi, që kanë variuar nga dozat dhe përzgjedhja e ilaçeve, si edhe nga trajtimi i rekomanduar sipas përqasjes pacient pas pacienti. Por, vetëm deri kohët e fundit, shumica e ilaçeve më të zakonshme të disponueshme për doktorët janë dizenjuar që t’i përshtaten trajtimeve për të gjitha qëllimet. Në Perëndim, përqasja mbizotëruese për ilaçet e rekomanduara me recetë është pabesueshmërisht si ‘një armë e mbushur’ dhe e padobishme në qasjen e saj. Një sërë studimesh sugjerojnë se, deri në 80 përqind e pacientëve nuk i përgjigjen dhjetë prej ilaçeve më shumë të rekomanduara për sëmundjet e zakonshme.

Por tani analizat e ADN-së së gjeneve të njerëzve individualisht ka filluar t’i mundësojë doktorëve që të mund t’i trajtojnë pacientët me ilaçe që i përshtaten më mirë ADN-së së tyre personale. Ky është fillimi i asaj që quhet “Mjekësi e personalizuar”, ndonjëherë i përshkruar gjithashtu si “Saktësia mjekësore”.

Të gjitha çiftet bazë prej tre miliardë gjenesh njerëzore (‘harta’ e ADN-së që përshkuran biologjinë e një njeriu) u mundësun për herë të parë si sekuencë nga ‘Projekti mbi Gjenin Njerëzor’ të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në vitin 2001. Në atë kohë, ajo ishte një detyrë pabesueshmërisht intensive në përdorimin e kompjuterit dhe të kohës dhe që ka kushtuar afërsisht 2.7 miliardë dollarë.

Tetë vite më pas kosto e një sekuence të plotë gjenesh ishte 100,000 dollarë, disa vite më vonë sekuenca u bë e disponueshme për një shumë prej 10,000 dollarë dhe aktualisht ka një ofertë prej 399 dollarë për një sekuncë ADN-je. Pak mund të tregojë më mirë rënien e kostos dhe rritjen e shpejtë të fuqisë së përpunimit kompjuterik.

Arkivat

SIGAL UNIQA ju ofron paketa të ndryshme sigurimi për ...

Individe

Dëshironi të siguroni shëndetin, makinen apo pronën tuaj. Tani ju mund te blini siguracionin tuaj online.

Lexo më shumë

pr_interpr_s213_t1067_i1632

Biznes Micro / SME

Të kesh një biznes të vogël apo të mesëm ka sfidat e veta ndaj në SIGAL UNIQA kemi ndërtuar paketa sigurimi për ju.

Lexo më shumë

despre-cariere-small_s44_t494_i491_s213_t1065_i1618

Korporate

Cdo biznes i cili ka xhiro vjetore mbi 250 milione lek te reja konsiderohet biznes V.I.P ose Biznes Korporate.

Lexo më shumë