Klubi i Artit dhe Kultures

5 MINUTA SHPJEGIM MBI ’FUNERAILLES’ TË LISZT

5 MINUTA SHPJEGIM MBI ’FUNERAILLES’ TË LISZT

Nga Daniel Barenboim

Pa Liszt, nuk do të kishim Wagner.

Liszt, ishte ai që shpiku idenë e recitalëve.

Franz Liszt, së bashku me Chopin, ndoshta, ishin kompozitorët më pianistikë të shekullit të XIX-të. Ai vetë, ishte një virtuoz i madh. Ai shpiku idenë e recitalëve. Deri përpara shfaqjes së tij në skenë, kompozitorët luanin vetëm veprat e tyre. Ai filloi të luante në recitale me pjesë nga veprat e njerëzve të tjerë.

Liszt, ishte ai që rigjeneroi interesin për Beethoven, Schubert, Bach; pra gjithë muzikën e mrekullueshme të së shkuarës.

Ai ka qenë, gjithashtu një kompzitor i shkëlqyer, i cili ka kontribuar shumë në muzikën e kompozitorëve të tjerë. Pa të nuk do të kishim pasur Wagner. Liszt, ishte ai që hapi rrugën për muzikën e së ardhmes në mes të shekullit të XIX-të.

***

Daniel Barenboim (1942) është një pianist dhe dirigjent argjentinas. Aktualisht, ai është dirigjent i Operas Shtetërore të Berlinit dhe Staatskapelle Berlin (Orkestër gjermane  dhe orkestër residente e operas së Berlinit, që i ka rrënjët që në vitin 1570.) Barenboim mban titullin ’Dirigjent për jetë’ që nga viti 2000. Më parë ai ka shërbyer si dirigjent i Orkestrës Simfonike të Çikagos, Orkestrës së Parisit dhe La Scala në Milano.

Arkivat

SIGAL UNIQA ju ofron paketa të ndryshme sigurimi për ...

Individe

Dëshironi të siguroni shëndetin, makinen apo pronën tuaj. Tani ju mund te blini siguracionin tuaj online.

Lexo më shumë

pr_interpr_s213_t1067_i1632

Biznes Micro / SME

Të kesh një biznes të vogël apo të mesëm ka sfidat e veta ndaj në SIGAL UNIQA kemi ndërtuar paketa sigurimi për ju.

Lexo më shumë

despre-cariere-small_s44_t494_i491_s213_t1065_i1618

Korporate

Cdo biznes i cili ka xhiro vjetore mbi 250 milione lek te reja konsiderohet biznes V.I.P ose Biznes Korporate.

Lexo më shumë