Blog

SI TË ULIM ANKTHIN GJATË COVID-19

Nga shqetësimet lidhur me COVID-19 deri tek luhatjet e tregut, ofrojmë disa këshilla të shpejta mbi menaxhiumin e vendimeve financiare dhe ruatjen e mirëqenies në klimën aktuale.

Përqafojeni pasigurinë si pjesë të planit

Përqëndorhuni këtu dhe tani, dhe mos mendoni shumë larg në të ardhmen. Për njerëzit që kanë tendencën për të menaxhuar ankthin duke bërë një plan, kujtohuni se kjo gjë tani do të jetë e vështirë sepse e ardhmja është kaq e pasigurt. Përpiqu t’i thuash vetvetes, “Unë do të bëj planin më të mirë që kam mundësi. Dhe pastaj do të më duhet t ëbesoj që do t’i zgjidh problemet në castin kur ato do të shfaqen dhe do të kërkojë për ndihmë atëherë kur të më nevojitet.” Përpiquni që të shmangni ngarkimin e tepërt me mendime, si p.sh., “Duhet ta gjej, duhet ta gjej.” Ky lloj aktiviteti jo produktiv thjesht ju shkarkon bateritë.

Prioritizoni vendimmarrjen

Kur vjen puna tek paratë, kujdesuni për mbijetesën dhe nevojat e sigurisë në fillim. Prioritizimi duhet të përfshijë nevojat për suqhim, për medikamente dhe strehim.

Distancimi social nuk do të thotë izolim social

Lidhuni, lidhuni, lidhuni. Ne jemi kafshë sociale të cilën ndihen më të sigurt në një komunitet, dhe kjo është një nga arsyet që ky izolim aktual ëhstë kaq i dhimbshëm. Injorimi i nevojave tona coaile mund të rrisë depresionmin dhe ankthin dhe madje mund edhe të dobësojë sistemin tonë imunitar. Kështu që dilni dhe takoni njerëz – kujdesuni për njëri tjetrin dhe të tjerët do të kujdesen po ju në këmbim gjithashtu. Tani, ne duhet ta bëjmë këtë në rrugë virtuale dhe dixhitale.

Mbajeni këtë këshillë në mendje, gjithashtu, kur vjen puna tek financat. Qëndroni në kontakt me kreditorët, me qiradhënësin dhe ofruesit e shërbimeve për të parë nëse ata mund të pfrojnë një pagesë të pjesshme, ose pagesë me interesa. Edhe nëse ata nuk munden dhe ju nuk jeni në gjendeje që të paguani, qëndroni në kontakt.

Përgjiguni dhe jo vetëm të reagoni

Kur ne përjetojmë ankth, është e zakonshme vërejtja e sinjaleve psikologjike si shkurtim të frymëmarrjes ose përshpejtimi i rrahjeve të zemrës. Psikologjikisht, ne mund të vëmë re gjithashtu se këto ndjenja ankthioze janë të lidhur me mendimet. Këto mendime mund të jenë frikëra të vecanta që do të ndodhë dicka ose ngarkimi i mendjes me lajme shqetësuese. Reagimi do të thotë se këto mendime shkojnë direkt tek filtrat tonë të testimit të realitetit, ne i pranojmë dhe i besojmë ato, dhe ne sillemi sikur ne do të ndihemi mirë vetëm pasi të jetë zgjidhur problemi i jashtëshëm. Përgjigjja, në anën tjetër, na jep pak më shumë ahpësirë për retriospektivë mbi mendimet tona dhe stresin e lidhur me to.

Ne mudn të bëjmë dallimin ndërmjet ndienjave tona të brendshme dhe realitetit të jashtëm. Ne bëjmë gjithcka që ëhstë në kontrollin tonë, dhe më pas këto aktivitet ezaurohen, ne e largojmë mendjen prej tyre dhe përqëdrohemi në qatësinë tonë emocionale. Largohuni nga kompjuteri, flisni me miq, dilni për një shëtitje dhe kujtojini vetes se jeni të sigurt këtu, tani. Ndoënjehërë ne shkaktojmë më shumë vështirësi financiare kur reagojmë në mënyrë impulsive dhendërmarim veprime për të cilat nuk kemi menduar me kujdes sic duhet.

Flisni hapur me fëmijët, mos supozoni

Në fillim, ndiqni fëmijët tuaj, dhe mos suporzoni se ata janë po aq të shqetësuar sa ju. nëse ata janë duke toleruar rregullat tuaja rreth distancimit social pa shumë kundërshti, nuk është e rëndësishme që ata e kuptojnë madhësinë e situatës. Nëse ata janë të shqetësuar, fillo duke bërë pyetje rreth shqetësimeve spceifike dhe ofroni ifnormacionin e përshtatshë. Shumë prej asaj që shkakton ankth tani në këto caste ëstë fakti që dimë shumë pak. Mbanjini ata dhe veten tuaj të pqërqëdnruar në këtu dhe tani: Tani ne jemi të shëndetshsëm, ne jemi të sigurt, ne kemi atë për të cilën kemi nevojë për t’ia dalë kësaj situate. Ne do të kujdesemi për njëri-tjetrin. Më pas drejtohuni tek aticvitete dhe interesa të tjera.

Arkivat