Blog

Zjarret në shtëpi: Parandalimi dhe siguria prej tyre

Zjarri në shtëpi mund të jetë një përvojë e frikshme dhe e rrezikshme.

Ne ju kemi sjellw disa udhwzime për t’ju ndihmuar të parandaloni dhe të përballeni me një situatw zjarri, çfarë të bëni pas një zjarri në shtëpi nga këndvështrimi i sigurimit.

Vendosni njw alarmues pwr tymin

Njw alarm pwr tymin mund t’ju ndihmojw nw shumw raste. Çdo shtwpi duhet tw ketw tw paktwn njw alarm pwr tymin, tw cilat duhe tw testohen çdo muaj. Vendosni alarm tymi pranë një burimi të mundshëm zjarri. Statistikisht, më shumë zjarre fillojnë në kuzhinë se kudo tjetër, por për të shmangur ndjeshmërinë ndaj dukurive të përditshme si djegia e bukës së thekur, vendoseni alarmin jashtë kuzhinës.

Është më e lehtë që zjarri të kapet aty ku ka shumë materiale të djegshme si qilima, perde, shtroja dhe rroba. Keni një alarm tymi pranë dhomave të gjumit (si p.sh. në një ulje) dhe në dhomën e ndenjes.

Siguri nga zjarri nw kuzhinw

Rreth gjysma e zjarreve në shtëpi janë shkaktuar gjatw gatimit. Për të qëndruar të sigurt, duhet:

-mbajeni furrën dhe pianurën të pastër

-mos i lini fëmijët vetëm në kuzhinë

-kini kujdes me veshjet e gjera

-mos i lini dorezat e furrës ose peshqirët e çajit të varur pranë pllakës së gatimit

-nëse një tigan merr flakë, mos rrezikoni – fikeni zjarrin dhe, nëse është e sigurt për ta bërë këtë, mbulojeni me një batanije zjarri.

 

Siguria nga zjarri rreth shtëpisë tuaj

Këto janë këshillat tona të përgjithshme për sigurinë nga zjarri në shtëpinë tuaj:

-mos i mbingarkoni prizat

-pastroni rregullisht filtrat e lavatriçes dhe tharëses

-fikni pajisjet elektrike që nuk janë në përdorim

-mos i lini të ndezura batanijet elektrike kur jeni jashtë shtëpisë

-mbajini ngrohësit portativë drejt dhe të siguruar drejt një muri

-sigurohuni që mobiljet tuaja të kenë një etiketë rezistente ndaj zjarrit

-nëse keni një oxhak të hapur, sigurohuni që oxhaku të fshihet rregullisht dhe përdorni një mbrojtës zjarri

-nëse pini duhan, sigurohuni që cigaret të jenë fikura siç duhet në një tavëll

-kini kujdes me qirinjtë

 

Çfarë duhet të bëni gjatë një zjarri në shtëpi

Nëse një zjarr i vogël aktivizohet në shtëpinë tuaj, mund të jetë e mundur ta shuani atë duke i bllokuar kontaktin me oksigjenin me një batanije zjarri.

Mos u përpiqni të merreni vetë me një zjarr të madh. Në vend të kësaj, ju duhet:

– telefononi shërbimet e urgjencës

-evakuohuni sa më shpejt që të jetë e mundur

-vendosni një peshqir të lagur mbi fytyrwn tuaj, si një filtër për t’ju ndihmuar të merrni frymë më lehtë

-nëse nuk jeni në katin e parë, provoni fillimisht të ikni nga shkallët – mos përdorni ashensorë

-tregoni fqinjëve nëse mendoni se prona e tyre gjithashtu mund të ndikohet