Blog

Shpëtoni nga alergjitë e stinës me 4 hapa të thjeshta

Pranvera nuk është stina më e favorshme për personat e ndjeshëm ndaj alergjive.

Kjo është përgjithësisht për shkak të numrit më të lartë të polenit pasi ditët bëhen më të ngrohta dhe lulet, bimët dhe pemët fillojnë të prodhojnë më shumë polen. Ne shpesh i referohemi reaksioneve alergjike nga poleni si ethet e barit. Ethet e barit – e cila teknikisht quhet rinitit alergjik – ndodh kur poleni hyn në trup dhe sistemi juaj imunitar beson se poleni është një kërcënim për shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Trupi juaj më pas do të përballet me “kërcënimin” duke lëshuar kimikate që shkaktojnë atë teshtitjen e bezdisshme, kruajtjen dhe rrjedhjen e mbingarkuar të hundës.

Mënyra më e mirë për të përballuar stinën është të ndërmerrni hapa të vegjël në aktivitetet tuaja të përditshme që do të pakësojnë ekspozimin tuaj ndaj gjërave që shkaktojnë alergji:

  1. Kufizoni kohën tuaj jashtë në ditët me erë dhe të thatë.
  2. Mbyllni dyert dhe dritaret kur numri i polenit është i lartë për të mbajtur ajrin e brendshëm sa më të pastër që të jetë e mundur.
  3. Nëse keni mundësi, merrni një filtër ajri të brendshëm në shtëpinë ose dhomën tuaj të gjumit.
  4. Shpëlajini sinuset tuaja me një solucion me përmbajtje kripe për hundën.

Këta hapa të thjeshtë do të ndihmojnë në pakësimin e ndikimit të alergjive sezonale. Megjithatë, nëse këto hapa nuk janë të mjaftueshëm për të menaxhuar simptomat tuaja, mund të provoni gjithmonë një ilaç pa recetë, të tilla si antihistaminet, dekongestantët, pikat antihistaminike të syve dhe sprajet steroide nazale.

Nëse simptomat tuaja shoqërohen me ethe, mund të mos jenë alergji sezonale dhe mund të jeni të sëmurë me një të ftohtë ose një virus tjetër të frymëmarrjes. Nëse keni ethe, sigurohuni që të qëndroni në shtëpi, të kolliteni ose teshtini në një pecetë dhe sigurohuni që të lani duart shpesh me sapun dhe ujë. Nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen, kontaktoni mjekun tuaj për të marrë kujdesin që ju nevojitet.