Blog

Rrezik nga helmimi/ Gabimet më të zakonshme që ju dëmtojnë shëndetin

Festat, darkat familjare dhe mbledhjet e tjera ku shërbehet ushqim, janë të gjitha pjesë e gëzimit të festës. Por të papriturat janë gjithnjë të mundshme.

Simptomat tipike të sëmundjeve ushqimore, të njohura edhe si helmimi nga ushqimi, janë të vjellat, diarreja dhe simptoma të ngjashme me gripin, të cilat mund të fillojnë disa orë pas konsumimit të ushqimit ose pijeve të kontaminuara.

Simptomat zakonisht nuk zgjasin te njerëzit e shëndetshëm, por sëmundja e shkaktuar nga ushqimi mund të jetë e rëndë dhe madje kërcënuese për jetën për këdo, veçanërisht për ata që janë më të rrezikuar si; të moshuarit, foshnjat dhe fëmijët e vegjël, gratë shtatzanë, njerëzit me diabet, HIV/AIDS, kancer ose ndonjë gjendje që dobëson sistemin e tyre imunitar

Luftimi i baktereve, viruseve, parazitëve dhe ndotësve të tjerë në furnizimin tonë ushqimor është një prioritet i lartë. Lajmi i mirë është se praktikimi i katër masave bazë të sigurisë ushqimore mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi.

  1. Pastroni

Rregulli i parë i përgatitjes së sigurt të ushqimit në shtëpi është të mbani gjithçka të pastër.

Lani duart me ujë të ngrohtë dhe sapun, lani sipërfaqet në kontakt me ushqimin, shpëlajini frutat dhe perimet tërësisht nën ujë të rrjedhshëm, mos e shpëlani mishin e papërpunuar dhe shpendët para gatimit. Larja e këtyre ushqimeve bën që bakteret të përhapen më shumë në zonat përreth lavamanit dhe tavaneve.

  1. Ndani ushqimin

Mos u jepni baktereve mundësinë që të përhapen nga një ushqim në tjetrin. Mbani vezët e papërpunuara, mishin, shpendët, ushqimet e detit dhe lëngjet e tyre larg ushqimeve që nuk do të gatuhen. Merrni parasysh përdorimin e një dërrase prerëse vetëm për ushqimet që do të gatuhen dhe një tjetër për ushqimet që nuk do të gatuhen. Mos e vendosni mishin e gatuar ose ushqime të tjera që janë gati për t’u ngrënë në një pjatë të palarë ku ka vezë të pagatuara, mish, shpendë, ushqim deti ose lëngje të tyre.

  1. Gatuajeni ushqimin

Ushqimi gatuhet në mënyrë të sigurt kur arrin një temperaturë të lartë për të vrarë bakteret e dëmshme. Ngjyra nuk është një tregues i besueshëm i gatishmërisë. Përdorni një termometër ushqimi për t’u siguruar që mishi, shpendët dhe peshku janë gatuar në një temperaturë të brendshme të sigurt.

Ziejini vezët derisa e verdha dhe e bardha të jenë të forta. Kur përgatitni vezët tuaja ose recetë të tjera që kërkojnë vezë të papërpunuara, përdorni vezë të pasterizuara, produkte veze të pasterizuara të lëngshme ose të ngrira ose të bardha veze pluhur.

Mos hani brumë biskotash të papjekur , i cili mund të përmbajë vezë të papërpunuara dhe miell të papërpunuar.

  1. Mbajini ushqimet ne frigorifer

Ushqimet futini shpejt në frigorifer, sepse bakteret e dëmshme rriten me shpejtësi në temperaturën e dhomës.

Mbani në frigorifer ushqimet e mbetura dhe ushqime të marra – dhe çdo lloj ushqimi që duhet të ruhet në frigorifer – brenda dy orëve. Vendoseni frigoriferin tuaj në ose nën 40ºF dhe ngrirësin në 0ºF. Kontrolloni të dyja në mënyrë periodike me një termometër pajisjeje.