Blog

Po mendoni të blini shtëpi me një mik? Avantazhet dhe disavantazhet që mund të ndeshni

Në momentin që mendon të blesh një shtëpi, gjithmonë kërkon t’i ndash shpenzimet me dikë tjetër, si partneri apo bashkëshorti.

Por bashkëpronësia është e mundur me këdo, qoftë anëtar i familjes apo një grup miqsh.

Bashkimi i burimeve tuaja jo vetëm që do të rrisë ndjeshëm fuqinë blerëse, por mund ta bëjë pronësinë e shtëpisë shumë më të përballueshme se sa të blinit një shtëpi vetëm.

Megjithatë, blerja e një shtëpie është një angazhim i madh financiar dhe ka disa rreziqe kur blini një shtëpi me miqtë.

-A është një ide e mirë blerja e një shtëpie me miqtë?

-Të mirat dhe të këqijat e blerjes së një shtëpie me miqtë.

-Si të blini një shtëpi me miqtë?

Përparësitë e blerjes së një shtëpie me miqtë

-Mund të blini një shtëpi me më shumë hapësirë. Për shkak se do të mund të ndani pagesën mujore të hipotekës, mund të jeni në gjendje të përballoni një shtëpi më të madhe në një zonë më të mirë, se sa në rastin kur zgjidhni ta blini vetëm. Kjo metodë mund të jetë më efektive, veçanërisht në rastet kur keni mundësi të kualifikoheni për një kredi më të madhe.

-Është më e lehtë të kualifikoheni për një hipotekë. Kur të aplikoni për një kredi për shtëpi, huadhënësi hipotekor do të shikojë të ardhurat tuaja dhe të mikut tuaj për të përcaktuar nëse mund të merrni një kredi. Ju gjithashtu mund të kualifikoheni për një normë më të mirë interesi, e cila mund të ulë pagesën mujore të hipotekës.

-Ju mund të kurseni para. Jo vetëm që do të kurseni para duke ndarë pagesën e hipotekës, por do të kurseni edhe shpenzime të tjera. Ju mund të ndani kostot e mirëmbajtjes dhe të shijoni hapësirat e përbashkëta të jetesës dhe mund të gëzoni kursime shtesë tatimore, të tilla si fshirjet për interesin e hipotekës dhe përdorimin e zyrës në shtëpi.

 

Disavantazhet e blerjes së një shtëpie me miqtë

-Rezultati i kreditit të mikut tuaj mund të ndikojë negativisht në hipotekën tuaj. Nëse rezultati i kredisë së një shoku është shumë më i ulët se sa e juaja, kjo mund t’ju bëjë të paguani më shumë hipotekës.

-Mund të jetë e vështirë të tërhiqesh. Do të jeni mjaft të lidhur financiarisht me mikun tuaj, duke u bërë e vështirë për t’u shkëputur prej tij. Ndërsa blerja me një partner do të thotë që ju mund të bashkoni fondet tuaja dhe të ndani koston, është gjithashtu e rëndësishme të merrni parasysh se çfarë do të ndodhë nëse njëri partner dëshiron të ndahet prej jush.

-Mund të dëmtojë marrëdhëniet tuaja. Ju mund të hasni mosmarrëveshje për vendimet e pronësisë, duke tendosur shoqërinë tuaj.

-Mund të shkaktojë tendosje financiare. Të gjithë huamarrësit janë njëlloj përgjegjës për hipotekën. Nëse një mik nuk mund të paguajë pjesën e tij të hipotekës, atëherë të tjerët duhet të sigurohen që pagesa të përmbushet.

 

Si të blini një shtëpi me miqtë?

-Zgjidhni mikun e duhur, kjo marrëveshje duhet të funksionojë mes dy palësh dhe të ekzistojë një mirëkuptim për të mos hasur në problematika më vonë.

-Diskutoni kushtet e pronësisë.

-Ndani përgjegjësitë, sepse një person nuk mund të marrë të gjitha përgjegjësitë që vijnë me pronësinë e shtëpisë.

-Shkruani gjithçka me shkrim, pra takoni një avokat apo noter dhe lidhni marrëveshje që të mbulojë të drejtat pronësore që vijnë nga bashkëjetesa me një person tjetër.