Lajme

Po! Kondicionerët rrezikojnë shtëpinë tuaj nga zjarret/ Si të kujdesemi për to

Ditët e nxehta të verës duket se do të zgjasin edhe pak kohë, pavarësisht rënies së temperaturave përkohësisht, pritet sërish rritje e ndjeshme e tyre.

Kondicioneri është shpëtimtari më i madh në këtë kohë, por a e dini se sa problematika mund të shkaktojë gjatë përdorimit.

Në SHBA, sipas Agjencisë Kombëtare të Mbrojtjes nga Zjarri, në vitet 2016-2020, mesatarja vjetore shënoi 2,800 zjarre në shtëpi të shkaktuara nga kondicionerët. Nxehtësia ekstreme mund të shkaktojë tendosje shtesë në njësitë AC. Nëse pajisja nuk kontrollohet dhe mirëmbahet, këto mund të bëhen rrezik zjarri.

 

Disa këshilla të thjeshta mund t’ju ndihmojnë të qëndroni të freskët këtë verë duke u siguruar që po mbroni shtëpinë tuaj:

  • Mbani perdet tuaja të mbyllura gjatë ditës. Parandalimi i hyrjes së dritës së diellit nga dritaret në shtëpinë tuaj mund të zvogëlojë punën që duhet të bëjë kondicioneri për të ruajtur temperaturën.
  • Ndizeni kondicionerin vetëm kur është e nevojshme. Nëse jeni me pushime ose jeni larguar për një kohë të gjatë, merrni parasysh ta fikni atë kur askush nuk është në shtëpi. Kjo gjithashtu kursen energji.
  • Kini kujdes nga pajisjet e tjera. Kur është shumë vapë, provoni të përdorni lavastoviljen dhe lavatriçen/tharësen tuaj në mbrëmje dhe jo në kulmin e ditës. Të gjitha këto mund të ngrohin shtëpinë tuaj duke kërkuar që kondicioneri juaj të punojë më shumë.
  • Kontrollo/Ndrysho filtrat. Nëse dhoma ose shtëpia juaj po ftohet më shumë se zakonisht, mund të jetë koha për të ndryshuar ose pastruar filtrat tuaj. Çdo njësi/filtër është i ndryshëm, prandaj sigurohuni që të kontrolloni manualin e kondicionerit për kontrollin, pastrimin ose zëvendësimin e duhur të filtrave tuaj.
  • Nëse kondicioneri juaj po fryn ajër në temperaturë dhome, ai mund të jetë i ngrirë. Thjesht vendosni dorën mbi njësinë – nëse ndjehet shumë e ftohtë në prekje, ka të ngjarë të jetë e ngrirë. Nëse dyshoni se është i ngrirë, fikeni atë. Ju mund ta mbani ventilatorin ndezur për ta ndihmuar atë të shkrihet.
  • Programoni mirëmbajtjen rutinë, sidomos nëse jetoni në vende të nxehta, një inspektim vjetor nga një profesionist mund të ndihmojë në jetëgjatësinë e njësisë suaj dhe në identifikimin e çdo problemi që mund të çojë në zjarr.

Nëse këto nuk përmirësojnë ajrin në shtëpinë tuaj, telefononi profesionistë për të përcaktuar se nga e ka origjinën problemi. Mos rrezikoni të dëmtoni kondicionerin tuaj ose të shkaktoni probleme më serioze si zjarri.