Blog

Parandaloni sëmundjet e stinës së dimrit me këto këshilla të thjeshta

Muajt e dimrit janë festiv dhe të gëzuar, por janë gjithashtu sinonim i shumë sëmundjeve, të cilat janë të parandalueshme, si ftohja dhe gripi.

Meqenëse njerëzit e kalojnë pjesën më të madhe të kohës brenda ose në ambiente të mbyllura, kjo e bën më të lehtë përhapjen e viruseve të frymëmarrjes.

Ne priremi të humbasim fuqinë tonë të rezistencës në ajër të ftohtë dhe të thatë. Ai paralajmëron se infeksionet e lëkurës dhe të frymëmarrjes mund të shkaktohen nga një rënie e menjëhershme e temperaturës.

Këtu janë disa sëmundje të zakonshme të cilat kanë nvojë për kujdes gjatë kësaj kohe.

Ftohja e zakonshme: Infeksioni viral që prek hundën, fytin dhe nganjëherë veshët. Ajo zgjat nga disa ditë deri në disa javë.

Gripi: Sëmundja ngjitëse e frymëmarrjes e ngjashme me ftohjen e zakonshme, prek gojën, hundën, fytin dhe mushkëritë. Në varësi të ashpërsisë, mund të jetë e lehtë ose e rëndë. Edhe pse ethet trajtohen në pesë ditë, kolla dhe lodhja e përgjithshme zgjasin dy javë.

Sëmundjet e lëkurës në dimër: Kruajtje, shpërthime ekzeme, psoriasis, etj. Hidratimi i lëkurës është i rëndësishëm. Sëmundjet e lëkurës në dimër përfshijnë lëkurën e krisur, me kruarje, lëkurë të dehidratuar dhe dëmtim UV.

Bronkiti: Infeksion i zakonshëm i frymëmarrjes virale që mund të jetë akut ose kronik; karakterizohet nga inflamacioni i bronkeve, tubave të mëdhenj që sjellin ajrin në mushkëri.

Por si mund t’i parandalojmë?

-Për të parandaluar mikrobet dhe bakteret, lani duart shpesh gjatë gjithë ditës.

-Pushoni shpesh dhe pini shumë lëngje.

-Mbani një distancë të sigurt nga personat e infektuar dhe shmangni përdorimin e të njëjtave sende si rroba, batanije, shami, etj.

-Ushtrimet e rregullta ndihmojnë në rritjen e imunitetit.

-Sigurohuni që të gjithë në familjen tuaj të kenë vaksinimin e tyre vjetor kundër gripit.

-Nëse ndiheni të sëmurë, shkoni menjëherë te mjeku.

-Pini ujë të ngrohtë.

-Mos harroni të lani gjithmonë duart pas përdorimit të tualetit.

-Ndiqni një dietë të shëndetshme me shumë fruta dhe perime të freskëta.

-Vishni veshje të ngrohta dhe shmangni sa më shumë ekspozimin ndaj të ftohtit.

-Shkoni për teste gjenetike për të kontrolluar nëse jeni më të prirur ndaj sëmundjeve të dimrit.