Blog

Një udhëzues i plotë/ Këshilla për mirëmbajtjen e makinës tuaj

Një makinë është një investim i rëndësishëm dhe kërkon një kohë të konsiderueshme për tu mirëmbajtur. Makinat kanë shumë elementë që duhet të kontrollohen herë pas here.

Ndjekja e një plani mirëmbajtjeje është e thjeshtë, edhe kur nuk keni përvojë paraprake me makina. Duke e mbajtur në mënyrë proaktive makinën tuaj në gjendjen më të mirë të mundshme, ju mund të rrisni sigurinë tuaj dhe të të tjerëve, të rrisni jetëgjatësinë e automjetit tuaj dhe të kurseni para që përndryshe do të shkonin për riparime më të kushtueshme.

Por cilat janë mënyrat që mund të kujdeseni për makinën?

-Lexoni manualin. Njihuni me makinën tuaj duke lexuar udhëzuesin informues në makinë apo në internet. Ky pamflet do të përshkruajë të gjithë komponentët dhe veçoritë e makinës suaj, nga kabina e saj deri te poshtë në motorr.

-Bëni kontrolle të herëpashershme 60 sekondëshe. Kryerja e kontrolleve të shpeshta bazë të mirëmbajtjes në makinën tuaj mund t’ju ndihmojë të identifikoni problemet e mundshme përpara se ato të bëhen të rrezikshme ose të kushtueshme. Këto kontrolle mund të zgjasin deri në 60 sekonda dhe sa më shumë t’i bëni ato, aq më lehtë do të jetë të identifikoni problemet e mundshme te fenerët, ndryshku i llamarinave, bateria, lëngjet, fshirëset e xhamit, etj.

-Rregulloni menjëherë problematikat. Ka disa shqetësime që duhet t’i kushtoni vëmendje sa më shpejt të jetë e mundur. Problemet mund të rezultojnë në rreziqe sigurie, dëmtim të motorit, prandaj është thelbësore t’i rregulloni ato menjëherë.

-Kontrolloni sinjalet që jep motori. Drita e motorit të kontrollit të makinës ndizet kur sistemi i kontrollit elektronik ka hasur në një ose më shumë probleme. Nëse drita e motorit të makinës suaj qëndron e ndezur për disa ditë rresht, duhet të lini një takim me mekanikun tuaj. Nëse drita po pulson, makina juaj ka nevojë për vëmendje menjëherë.

-Kontrolloni dhe rimbushni lëngjet e makinës tuaj. Çdo makinë kërkon një numër lëngjesh për të funksionuar siç duhet, siç janë vaji, antifrizi, ujë për fshirëset e xhamave, etj.

-Kontrolloni gomat çdo muaj. Çdo ditë, gomat tuaja vazhdimisht konsumohen dhe dëmtohen. Mirëmbajtja e gomave parandalon rrëshqitjen në shi dhe borë, në mënyrë që të mund të mbani veten dhe të tjerët të sigurt në rrugë.

-Ekzaminoni tubat. Nëse doni të shkoni përtej mirëmbajtjes rutinë, ekzaminoni rripat dhe tubat. Inspektojini rregullisht për t’u siguruar që janë në gjendje të mirë.

-Siguroni automjetin tuaj. Mbrojtja e makinës tuaj me sigurimin e mjetit është po aq e rëndësishme sa mirëmbajtja e saj. Për shkak se nuk mund ta dini kurrë se çfarë mund të ndodhë në rrugë, sigurimi i automjeteve është një aspekt thelbësor për të mbajtur ju dhe makinën tuaj të mbuluar në rast aksidenti.