Blog Top

NËSE NDËRTESAT JANË TË SIGURUARA NGA FATKEQËSITË NATYRORE, DËMET MBULOHEN NGA SIGURUESIT

Rasti i Turqisë / Humbjet nga tërmeti i 6 shkurtit përbëjnë më shumë se gjysmën e humbjeve ekonomike globale në tremujorin e parë 2023

Tërmeti shkatërrues i 6 shkurtit në Turqi dhe Siri me humbje ekonomike prej përafërsisht 39.1 miliardë dollarë ka kryesuar humbjet globale nga fatkeqësitë natyrore në tremujorin e parë të vitit 2023, sipas kompanisë Aon në një raport të fundit. Vlerësimi paraprak i humbjeve globale nga fatkeqësitë natyrore është të paktën 63 miliardë dollarë. Vlerësimi është shumë mbi mesataren kur krahasohet me humbjet në shekullin 21 prej 53 miliardë dollarë dhe dukshëm më i lartë se mesatarja prej 38 miliardë dollarë, e cila nuk është ndryshuar nga viti rekord i 2011-ës. Në tremujorin e parë të 2023, humbjet globale ndaj enteve private dhe publike të sigurimeve (15 miliardë dollarë) vlerësohen aktualisht të jenë afër mesatares së 10 viteve të fundit. Megjithatë, zhvillimi i humbjeve të mundshme ka të ngjarë të rrisë më tej totalin. Ky ishte gjithashtu tremujori i parë më vdekjeprurës që nga viti 2010, kur një tërmet shkatërrues në Haiti rezultoi në rreth 160,000 viktima. Në fakt, tremujori i parë i vitit 2023 ishte tremujori i parë më i kushtueshëm në Evropë, Lindjen e Mesme dhe Afrikë që nga të paktën 1990, kur stuhitë e kushtueshme goditën Evropën dhe një dridhje vdekjeprurëse goditi Iranin.

Analiza e humbjeve dhe vdekjeve

Sipas vlerësimeve të dëmeve në shkallë të gjerë, vëllimi më i madh i dëmeve ishte në pronat rezidenciale, publike dhe tregtare, si dhe në infrastrukturë dhe asete të tjera në disa provinca në Turqi dhe Siri. Vlerësimet aktuale të humbjeve totale ekonomike variojnë, me një vlerësim qeveritar të kostove të rindërtimit që tejkalojnë 100 miliardë dollarë. Kur bëhet fjalë për dëmin aktual fizik, Banka Botërore publikoi një raport të shpejtë të vlerësimit të dëmeve në fund të shkurtit, duke sugjeruar shumën e dëmit në Turqi në 34 miliardë dollarë dhe Siri në 5.1 miliardë dollarë. Tashmë ngjarja është shënuar në tabelën e 10 tërmeteve më të kushtueshëm të regjistruar dhe është deri tani fatkeqësia më e kushtueshme që ka ndodhur ndonjëherë në Turqi. Kjo ngjarje mori afërsisht 57,600 jetë dhe kështu u bë tërmeti i 7-të më vdekjeprurës në epokën moderne që nga viti 1950.

Burimi:

https://www.meinsurancereview.com/News/View-NewsLetter-Article/id/84310/Type/MiddleEast/Turkiye-6-Feb-earthquake-losses-comprise-more-than-half-of-global-economic-losses-in-1Q