Blog

Ndryshoni stilin e jetës për të reduktuar rrezikun e prekjes nga kanceri

Ne të gjithë mund të njohim dikë që është prekur nga kanceri. Ndërsa disa lloje kanceri formohen për shkak të faktorëve jashtë kontrollit tonë, disa zgjedhje të stilit të jetesës mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut tw prekjes nga kanceri.

 

Sipas Institutit Kombëtar të Kancerit , 2 milionë njerëz u diagnostikuan me kancer në vitin 2023, dhe rreth 610,000 njerëz vdiqën nga kanceri. Hulumtimet tregojnë se më shumë se 40% e këtyre rasteve dhe gati gjysma e vdekjeve mund të lidhen me shkaqe të parandalueshme.

 

Ekspertët zbërthejnë shtatë zgjedhje të stilit të jetesës që mund të bëni për të ndihmuar në parandalimin e kancerit.

 

  1. Mos përdorni duhan

Përdorimi i duhanit i atribuohet 30% të të gjitha vdekjeve të lidhura me kancerin . Është e lidhur me shumë lloje të kancerit , duke përfshirë:

-kancer në mushkëri

-kanceri i gojës

-kanceri i ezofagut

-kanceri i zërit (laringut).

-Kanceri i pankreasit

-kanceri i fshikëzës

-kanceri i qafës së mitrës

-kanceri i veshkave

Lënia e duhanit është një mënyrë e rëndësishme për të ndihmuar në parandalimin e shumë llojeve të kancerit.

 

  1. Mbani një peshë të shëndetshme dhe një mënyrë jetese aktive

Qëndrimi aktiv mund të ndihmojë në parandalimin e disa llojeve të kancerit. Pesha e tepërt rezulton në prodhimin dhe qarkullimin e më shumë estrogjenit dhe insulinës, dy hormone që mund të nxisin rritjen e kancerit. Mbajtja e një peshe të shëndetshme mund të ulë rrezikun e kancerit të gjirit , prostatës , mushkërive, zorrës së trashë dhe veshkave .

Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit rekomandon të paktën 150 minuta ushtrime të moderuara ose 75 minuta ushtrime të forta çdo javë për parandalimin e kancerit.

 

  1. Kini kujdes për atë që hani dhe pini

Deri në 50% të kancereve të parandalueshëm janë rezultat i ushqimeve që hamë. Ngrënia e një diete me bazë bimore, kufizimi i sasisë së mishit të kuq që hani dhe kufizimi i konsumit të alkoolit mund të ndihmojë në parandalimin e disa llojeve të kancerit.

Alkooli rrit rrezikun e llojeve të ndryshme të kancerit, duke përfshirë kancerin e gjirit , zorrës së trashë , mushkërive , veshkave dhe mëlçisë . Ata që pinë më shumë janë në rrezik më të lartë të kancerit.

 

  1. Përdorni krem ​​kundër diellit

Kanceri i lëkurës është kanceri më i zakonshëm në botë. Më shumë se 9,500 amerikanë diagnostikohen me kancer të lëkurës çdo vit, sipas Fondacionit të Kancerit të Lëkurës . Kanceri i lëkurës është gjithashtu kanceri më i parandalueshëm.

Përdorimi i duhur i kremrave kundër diellit është thelbësor për të reduktuar rrezikun e dëmtimit të diellit dhe kancerit të lëkurës.

SIGURIMI ANTI-TUMOR NGA SIGAL UNIQA

  1. Vaksinohuni

Mbrojtja kundër disa infeksioneve virale mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit. Papillomavirusi i njeriut (HPV) , një infeksion shumë i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm (IST) , mund të shkaktojë kancer të qafës së mitrës . Vaksina HPV është e disponueshme për njerëzit e moshës 26 vjeç e poshtë. Ai mbron nga 90% e kancerit të shkaktuar nga HPV .

Hepatiti B është një sëmundje e mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit B (HBV). Vaksina e hepatitit B është e disponueshme për të gjitha grupmoshat për të parandaluar infeksionin HBV.

 

  1. Merr depistimin

Vetë-ekzaminimet e rregullta dhe ekzaminimet rutinë për kancerin mund të rrisin shanset tuaja për të gjetur kancerin herët. Zbulimi i hershëm është çelësi për trajtimin e suksesshëm të kancerit. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) rekomandojnë këto teste shqyrtimi për të parandaluar ose kapur kancerin në fillim:

-Ekzaminimi i kancerit të gjirit

-Ekzaminimi i kancerit të qafës së mitrës

-Ekzaminimi i kancerit kolorektal

-Ekzaminimi i kancerit të mushkërive

 

  1. Njihni historinë e familjes suaj

Njohja e sëmundjeve që ndodhin në familjen tuaj luan një rol të rëndësishëm për të kuptuar rrezikun e kancerit. Nëse keni një histori familjare të kancerit të gjirit, vezoreve, mitrës ose kolorektalit, mund të keni një rrezik më të lartë për zhvillimin e këtyre kancereve.

 

CDC rekomandon që të mblidhni historinë tuaj shëndetësore familjare nga anëtarët e familjes të lidhur me gjakun. Këtu përfshihen prindërit biologjikë, gjyshërit, hallat, xhaxhallarët, vëllezërit e motrat, mbesat, nipërit dhe fëmijët.