Blog

Mos u ndalni! Aktivitetet dimërore që do ju mbajnë mendjen e freskët përgjatë ditëve të zymta

Mjetet për ski dhe dëbora…

Për shumë vite, kjo ishte ideja kryesore e argëtimit dhe sportit dimëror. Por me ndryshimet ekologjike, aktivitetet alternative më miqësore ndaj mjedisit, po vihen gjithnjë e më shumë në dukje. Qoftë për sport apo edhe për të medituar, duhet patjetër të dalim jashtë edhe pse është ftohtë, sepse ushtrimi dhe ajri i pastër janë të mira për trupin dhe shpirtin.

Kur ditët bëhen më të shkurtra dhe dielli shfaqet më rrallë, por gjithashtu ofron intensitet drite më të ulët, ka disa njerëz që do të donin që për disa muaj të tërhiqeshin në një gjumë të gjatë. Shkenca e di se kjo ka të bëjë edhe me faktin që prodhimi i hormonit të lumturisë serotonin zvogëlohet në “stacionin e errët” dhe hormoni i gjumit melatonin bëhet më dominues. Kështu që, skitë klasike nuk është vetëm kënaqësi sportive, por edhe një antidot efektiv kundër ndryshimeve hormonale dimërore.

Megjithatë, për arsye ekologjike dhe financiare, gjithnjë e më shumë njerëz po kërkojnë alternativa për të mundësuar skijim, me dëborë të përgatitur kryesisht me makineri, për të përjetuar natyrën dhe për të ushtruar nevojën shëndetësore.

 

Dalja në natyrë relakson dhe redukton stresin

Alternativat klasike kanë qenë në rritje për një kohë të gjatë. Skitouring nuk është më një aktivitet vetëm për aventurierët që duan malët, por një alternativë me potencial të madh për shumë njerëz që nuk mund të përdorin motorrët për të ngjitur malet. Për një kohë të gjatë, skijimi është është konsideruar si sport për të moshuar, pra jashtë mode.

Në tezën e saj të magjistraturës në Universitetin e Grazit me temën “Një lloj tjetër i javës së sporteve dimërore“, Barbara Stöglehner rekomandon integrimin e këtij sporti në programet shkollore. Ajo përmend një aspekt që aplikohet për shumë “aktivitete dimërore të ngadalta”: “Për njerëz të stresuar, vetëm shikimi i natyrës është arsye e mjaftueshme për tu ndjerë më mirë emocionalisht dhe për të reduktuar ndjenjat negative.”

Shkencëtarja e sporteve dhe UNIQA VitalCoach Barbara Schagerl-Müllner thotë se: “Ndjeshmëria në lëvizjen tuaj, frymëmarrja, dielli, i ftohti, ajri i pastër dhe shpeshherë zhurmat e reduktuara, veçanërirsht në dimër, janë të mira për turpin dhe pastrojne mendjen.”

 

Nga hiking me elektrik në banjot e akullta

Për ta arritur këtë, Schagerl-Müllner e di se ka alternativa të shumta për skijimin tradicional. Përveç turneut të skive dhe skijimit në vend, ajo rekomandon veçanërisht ecjen dimërore, qoftë me këpucë dëbore apo me mënyrën klasike. Në dimër, natyra ofron më pak përshtypje, por ato janë edhe më intensive.

Ju mund të merrni një qasje sportive, të tilla si shëtitjet me këpucë dëbore në male, ose shëtitjet me kalë. Ju nuk keni nevojë për pista të përgatitura për t’u argëtuar me rrëshqitje. Liqenet e ngrira janë ideale për patinazh në akull, dhe disa aktivitete alternative kanë një karakter pothuajse meditues. Për shembull, ecja me pishtarë gjatë natës në Pillersee në Tirol ose noti në akull. Megjithatë, njerëzit më pak të ngurtësuar nuk duhet ta bëjnë këtë pa kontrolle paraprake shëndetësore.