Lajme

Mashtrimi ONLINE: Si mund të dallojmë një dyqan të rremë në internet

Keni parë online një bluzë me një çmim të arsyeshëm, ndërkohë që vlerën reale e ka mjaft të lartë? Ky lloj “pazari” duhet të vendosë këmbanat e alarmit për konsumatorët dhe ka një mënyrë se si mund të mbroni veten këto raste.

Dyqanet e rreme janë dyqane online të krijuara për qëllime mashtruese. Zakonisht paraqiten si shitës me pakicë në internet, të cilat zakonisht kërkojnë të paguhen paraprakisht, por konsumatori i merr me një cilësi të dobët apo më e keqja nuk i merr fare.

Cilat janë rreziqet më të zakonshme kur bëhet falë për blerjet online?

Një nga më të zakonshmet është humbja e parave. Kjo ndodh kur porosisni diçka dhe paguani para para se ta merrni. Ju gjithashtu mund të humbisni para në mënyrë indirekte nëse produkti që keni porositur nuk i përmbush pritshmëritë tuaja.

Kur duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm si konsumator?

Një rregull i përgjithshëm është që duhet të jeni të kujdesshëm nëse shihni oferta që duken shumë të mira për të qenë të vërteta. Nëse një produkt ofrohet në një faqe interneti që është shumë nën çmimin mesatar, duhet të jeni të kujdesshëm dhe të kontrolloni disa detaje në faqen e internetit përpara se të porosisni.

Gjithashtu ju mund të kërkoni foto reale të produktit. Një dyqan online me reputacion i kushton rëndësi imazheve të qarta të produkteve. Dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishme, duhet të jeni të kujdesshëm nëse dyqani online pranon vetëm pagesa paradhënie me transfertë ose pagesë me kartë krediti.

Si mund t’i njoh dyqanet false?

Po bëhet gjithmonë e më e vështirë t’i identifikosh ato me siguri, sepse njerëzit që i drejtojnë po bëhen gjithnjë e më të aftë për të bërë një dyqan të duhet i vërtetë. Por ja kush janë disa tregues që mund t’i përdorni për të kontrolluar se sa i besueshëm është një dyqan:

-Kontrolloni imtësisht adresën: A është i saktë emri i domainit? Mashtruesit pëlqejnë të punojnë me shkronja të vogla të transpozuara në domenin që klienti supozon automatikisht se janë të sakta.

-A janë çmimet jashtëzakonisht të lira?  Nëse një ofertë e volitshme tingëllon shumë e mirë për të qenë e vërtetë, duhet të tërhiqeni. Ka shumë rrezik që të blini mallra të falsifikuara.

-A janë të listuara detajet e kontaktit?  A mund të identifikohet qartë shitësi dhe a janë dhënë detajet e kontaktit në faqen e internetit?

-Lexoni termat dhe kushtet : Kujdesuni të lexoni shtypjen e vogël. Së paku, mund të mësoni për politikën e kthimit, kohën e dorëzimit, etj. Nëse ky informacion nuk paraqitet qartë, është më mirë të qëndroni larg.