Blog, Lajme

Kontraste shkatërruese/ Rrebeshe dhe ciklone pas të nxehtit, do të jetë ky normaliteti i ri? Masat që na nevojiten

Stuhitë e dhunshme që goditën Italinë pas valës së të nxehtit këtë verë, deri pak vite më parë, do të klasifikoheshin ndër ngjarjet e jashtëzakonshme.

A do të jetë kjo gjendja e re normale me të cilën duhet të mësohemi“, pyet Corriere della Sera.

Ai që duhet të quhet normalitet, pra vlerat mesatare, kanë ndryshuar ndjeshëm vitet e fundit: mesatarja e temperaturave të tridhjetë viteve 1991-2020 nuk është më ajo e tridhjetë viteve 1971-2000.

Pas rritjes së temperaturave, përforcohen të gjitha fenomenet e lidhura me të, thuhet në shkrim: temperaturat më të larta nënkuptojnë më shumë energji të përfshirë.

Përveç kësaj, ajri më i ngrohtë mund të mbajë më shumë avuj uji, që kur kondensohen prodhojnë më shumë reshje. Ndërkohë, për  të njëjtën arsye, rritja e temperaturave ka dhe një efekt tjetër: uji nga toka avullon më shumë duke sjellë kështu kushte thatësire. Reshjet e dendura dhe thatësira janë kësisoj, dy anët e së njëjtës medalje.

Meteorologët vendas sjellin si shembull kalimin brenda pak ditësh nga një rekord nxehtësie të regjistruar në Milano me ditore në 260 vjet, tek rënia e borës në Alpe. Të pyetur nëse kjo varet nga fakti që Mesdheu po kalon në një det me temperature thuajse tropikale, ata përgjigjen se ngrohja e vazhdueshme po prek të gjithë sistemet: nga sipërfaqja e detit, me më shumë energji dhe avullim më të madh, deri te temperatura e ajrit.

Kur ndodh cenimi i masave më të ftohta të ajrit, thonë ekspertet, kontrastet janë shkatërruese, duke kujtuar breshërin rekord në fund të korrikut.

Fatkeqësitë natyrore mund të ndodhin në çdo kohë, duke shkaktuar dëme të mëdha financiare atëherë kur nuk e presim.

Fatkeqësitë natyrore janë aq të ashpra sa mund të dëmtojnë jo vetëm banesën apo biznesin por edhe automjetin tonë. Për këtë arsye këshillohet nd paraprakisht për sigurimin e banesës dhe makinës suaj, në mënyrë që të mos keni nevojë të paguani për dëmet nga xhepi.

Sigurimi nga fatkeqësitë natyrore është i rëndësishëm për disa arsye:

Mbrojtja financiare: Fatkeqësitë natyrore mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme në pronën, sendet dhe asetet tuaja. Mbulimi i sigurimit mund të ndihmojë në zbutjen e ndikimit financiar duke siguruar fonde për riparimin ose zëvendësimin e sendeve të dëmtuara ose të shkatërruara. Kjo mund t’ju ndihmojë të rikuperoni më shpejt dhe të zvogëloni barrën mbi financat tuaja.

Rindërtimi dhe rikuperimi: Fatkeqësitë natyrore shpesh mund të çojnë në dëmtime të mëdha në shtëpi, biznese dhe infrastrukturë. Sigurimi mund të ndihmojë në mbulimin e kostove të rindërtimit dhe riparimeve, duke ju lejuar të rivendosni pronën tuaj dhe të ktheheni në jetën normale më shpejt. Pa sigurim, barra financiare e rindërtimit mund të jetë dërrmuese.

Mbulimi gjithëpërfshirës: Sigurimi i fatkeqësive natyrore shpesh përfshin mbulimin për një gamë të gjerë rreziqesh, duke përfshirë uraganet, tërmetet, përmbytjet, zjarret dhe më shumë. Duke pasur një politikë gjithëpërfshirëse, ju mund të mbroni veten kundër llojeve të shumta të fatkeqësive, duke siguruar që jeni të përgatitur për skenarë të ndryshëm.

Kërkesat e detyrueshme: Në disa zona, disa lloje të sigurimit të fatkeqësive natyrore mund të kërkohen nga ligji ose huadhënësit. Për shembull, nëse jetoni në një zonë të prirur ndaj përmbytjeve, huadhënësi juaj i hipotekave mund t’ju kërkojë të keni sigurim nga përmbytjet. Është e rëndësishme të kuptoni kërkesat specifike të sigurimit për vendndodhjen dhe pronën tuaj në përputhje me çdo detyrim ligjor.

Qëndrueshmëria e komunitetit: Mbulimi i gjerë i sigurimit kundër fatkeqësive natyrore mund të kontribuojë në qëndrueshmërinë e komunitetit. Kur individët dhe bizneset kanë mbulim adekuat, ata janë më të pajisur për të rikuperuar dhe rindërtuar pas një fatkeqësie. Kjo mund të ndihmojë komunitetet të kthehen më shpejt dhe të minimizojnë ndikimin afatgjatë të fatkeqësive natyrore.

Qetësia e mendjes: Duke ditur se keni mbulim sigurimi për fatkeqësitë natyrore, ky fakt ju ofron paqe mendore. Gjithashtu ofron siguri se nëse ju goditeni nga një fatkeqësi, ju do të keni mbështetjen e nevojshme për të rikuperuar dhe rindërtuar. Kjo mund të lehtësojë stresin dhe ankthin e lidhur me humbjet dhe pasiguritë e mundshme.

Sipas Indeksit të Riskut Botëror, Shqipëria rezulton vendi me riskun më të lartë nga katastrofat natyrore në mbarë Europën.

Me rritjen e fatkeqësive natyrore, është një ide e mirë për të marr një policë sigurimi. Më pak shpenzime për të shmangur një pengesë të madhe financiare në të ardhmen.

Bli online sigurimin e pronës këtu.

Cili siguracion mbron automjetin nga fatkeqësitë natyrore?

KASKO, mund ta siguroni automjetin tuaj nga çdo fatkeqësi e paparashikuar.

Nëse keni siguracionin KASKO, kompania e sigurimit ju garanton kompensimin e dëmit material të shkaktuar në automjetin tuaj si pasojë edhe e një fatkeqësie  natyrore.

Çfarë mbulon konkretisht KASKO?

Përveç Katastrofave natyrore, KASKO ju mbron automjetin edhe nga:

  • Dëmtime Aksidentale
  • Thyerja e xhamave
  • Zjarr, Rrufe, Eksplozion
  • Vjedhja
  • Dëmtim ne parkim nga mjet tjetër
  • Dëmtimi nga akte keqdashëse

Llogarit dhe porosit online Siguracionin KASKO: https://sigal.com.al/merr-cmim

KUJDES! Është e rëndësishme të rishikoni me kujdes politikat e sigurimit, të kuptoni kufijtë e mbulimit, zbritjet dhe përjashtimet specifike për fatkeqësitë natyrore dhe të zgjidhni një policë që i përshtatet nevojave tuaja dhe profilit të rrezikut.

SIGUROHUNI PARA SE TË JETË VONË!|

Për çdo pyetje shkruani në: Whatsapp 068 606 2829