Blog

Ekspertët ndajnë këshillat kryesore për të shmangur lodhjen gjatë vozitjes së makinës

Për shkak të mëngjeseve të ftohta dhe shpeshherë të vështira për t’u ambjentuar, është e rëndësishme për shoferët që të qëndrojnë të fokusuar në rrugë.

Kjo si mënyrë për të minimuzuar rrezikun nga aksidentet për shkak të kushteve atmosferike apo lagështisë në rrugë, të cilat sjellin dhe trafik të shtuar.

Por studimet kanë nxjerrë në pah disa këshilla se si të jeni të sigurt gjatë drejtimit të makinës.

 

Prisni deri në 2 orë para se të konsumoni kafeinë

Edhe pse mund të duket joshëse të pini një kafe për pak energji fillestare përpara se të filloni udhëtimin tuaj, studiuesit sugjerojnë se është më mirë të prisni deri në 2 orë pas zgjimit, përpara se të konsumoni kafe. Adenozina, një përbërës në trupin tonë që grumbullohet gjatë ditës dhe prodhon presion të gjumit, zakonisht pastrohet gjatë natës. Konsumimi i kafeinës bllokon receptorët tuaj të adenozinës, gjë që ju bën të ndiheni vigjilent për një kohë të shkurtër, por lë çdo adenozinë të mbetur në trupin tuaj të kthehet në fuqi.

 

Angazhoni shqisat

Programimi i pushimeve të rregullta gjatë vozitjes mund të jetë shumë i dobishëm për rinovimin e trupit dhe marrjen e ajrit të pastër pas uljes për një kohë të gjatë. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar rekomandon marrjen e një pushimi 30-minutësh pas 5 orësh vozitje të vazhdueshme.

Ajri i pastër dihet se ndihmon në pastrimin e mushkërive, rrit disponimin, ul rrahjet e zemrës dhe rrit nivelet e energjisë, kështu që edhe një pushim gjysmë ore mund të përmirësojë pjesën tjetër të udhëtimit si mendërisht ashtu edhe fizikisht për shoferin dhe çdo pasagjer tjetër.

Nëse nuk është e mundur të ndaloni rregullisht, mund ta mbani veten të fokusuar dhe vigjilent duke i angazhuar shqisat tuaja në mënyra të tjera. Hapni pak dritaret për të lejuar pak ajër të pastër ose dëgjoni muzikë për të stimuluar mendjen tuaj.

 

Filloni udhëtimin tuaj të qetë

Kur planifikoni një udhëtim të gjatë, sigurohuni që të pushoni shumë përpara se të niseni, pasi gjumi i mirë është i rëndësishëm për të qëndruar vigjilent pas timonit për periudha të gjata kohore. Nëse e ndjeni veten të përgjumur gjatë vozitjes, tërhiquni në stacionin më të afërt të pushimit ose në stacionin e shërbimit për të marrë një sy gjumë të shpejtë për t’ju lejuar të arrini gjumin.

 

Hani dhe pini shëndetshëm

Jini të vëmendshëm ndaj asaj që konsumoni ndërsa jeni në rrugë pasi kjo mund të ketë një efekt negativ në performancën tuaj të drejtimit. Në mot më të ftohtë, trupi ka një përgjigje të zvogëluar të etjes, që do të thotë se keni më pak gjasa të dini se kur jeni duke u dehidratuar. Është e rëndësishme të pini shumë ujë, përndryshe, ka të ngjarë të ndiheni të plogësht dhe të lodhur kur keni nevojë të përqendroheni. Synoni të hani mëngjes para se të niseni, të ndaloni diku për drekë dhe të hani një vakt në mbrëmje kur të mbërrini për të mbajtur një orar të shëndetshëm ushqimor dhe për të siguruar që trupi juaj të marrë energjinë që i nevojitet.

 

Shmangni vozitjen natën vonë

Ndonëse ndonjëherë është e pashmangshme, përpiquni të shmangni ngasjen gjatë natës për shkak të fokusit të shtuar që kërkohet për të qëndruar të sigurt në rrugë. Ka dukshmëri më të ulët, lodhje të mundshme dhe mundësi për trafik më të rënduar për shkak të orëve më të shkurtra të ditës në dimër.

 

Investoni në disa teknologji të dobishme

Ju gjithashtu mund të përdorni teknologjinë për të automatizuar pjesë të përvojës së drejtimit, gjë që ju mundëson të ruani më mirë vëmendjen tuaj. Disa makina kanë sisteme për shmangien e përplasjeve, monitorimi i pikave të verbër mund t’ju bëjë të vetëdijshëm për makinat e tjera dhe një pasqyrë e kamerës së pasme mund t’ju ndihmojë të shihni gjithçka që ndodh pas jush. Sistemet e paralajmërimit të largimit nga korsia dhe mbajtjes së korsisë janë gjithashtu të dobishme për të shmangur përplasjet për shkak të largimit të paqëllimshëm të korsisë suaj.