Blog

Çfarë duhet të dini për kancerin dhe qasjet alternative të shëndetit

Qasjet alternative shëndetësore mund të luajnë një rol në kujdesin ndaj kancerit, por përdorimi i tyre në mënyrë të papërshtatshme mund të jetë i dëmshëm.

Këtu janë 6 gjërat që duhet të dini për kancerin dhe qasjet shëndetësore alternative.

 

1-Nëse keni kancer, bisedoni me mjekun tuaj përpara se të përdorni ndonjë qasje shëndetësore alternative. Disa produkte ose praktika mund të ndërhyjnë në trajtimin konvencional të kancerit ose të kenë rreziqe të tjera. Për shembull, disa suplemente bimore mund të ndërveprojnë në mënyra të dëmshme me barnat e përdorura në trajtimin e kancerit.

 

2-Asnjë qasje alternative nuk kuron drejtpërdrejt kancerin ose për ta bërë atë të shkojë në remision. Produktet ose praktikat e paprovuara nuk duhet të përdoren për të zëvendësuar ose vonuar trajtimin mjekësor për kancerin. Vonesa e trajtimit mund të zvogëlojë shanset e faljes ose shërimit.

 

3-Disa qasje shëndetësore alternative psikologjike ose fizike (të quajtura gjithashtu praktika të mendjes dhe trupit) mund t’i ndihmojnë njerëzit të menaxhojnë simptomat e kancerit ose efektet anësore të trajtimit, të tilla si dhimbje, lodhje dhe depresion. Praktikat që kanë treguar ndryshime përfshijnë hipnozën, ndërhyrjet e bazuara në ndërgjegje, tai chi/qigong dhe joga.

 

4-Nuk dihet me siguri nëse shtesat dietike që përmbajnë xhenxhefil janë të dobishme për të përzierat që shkaktohen nga kimioterapia e kancerit.

 

5-Përdorimi i maskave të zeza për vetë-trajtimin e kancerit të lëkurës është një ide e keqe. Këto produkte mund të mos largojnë të gjithë kancerin, gjë që mund ta lejojë atë të përhapet dhe të bëhet më i rrezikshëm. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime të indeve, të cilat ndonjëherë janë të rënda dhe shpërfytyruese.

 

6-Asnjë suplement dietik nuk parandalon kancerin. Megjithatë, ka disa mënyra të tjera për të reduktuar rrezikun e kancerit. Ato përfshijnë ndërmarrjen e disa veprimeve të shëndetshme, të tilla si shmangia e duhanit dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme, marrja e vaksinave të rekomanduara kundër hepatitit B dhe papillomavirusit njerëzor (HPV) dhe marrja e testeve të duhura të shqyrtimit të kancerit.