Blog

Ajo ka nevojë për vëmendje! Kujdesuni për makinën tuaj edhe gjatë verës

Sezoni i verës është më afër se kurrë me një mot perfekt për udhëtime me makinë.

Por së bashku me udhëtimet, janë edhe problemet që i shkaktohen mjetit, sidomos nga nxehtësia. Kjo ndodh për shkak se kjo e fundit mund të dëmtojnë sistemet kryesore të makinës tuaj.
Më poshtë do të gjeni 11 këshilla se si mund të mirëmbani makinën tuaj përgjatë muajve të verës.

 1. Testoni AC

Temperaturat e lartë në makinë mund të “zbuten” vetëm me kondicionerin. Duke qenë se gjatë dimrit përdoret më rrallë, përpara udhëtimeve të sezonit veror kontrolloni sistemin AC .

 1. Kontrolloni presionin e ajrit të gomave

Kushtet atmosferike të dimrit mund të kenë dëmtuar gomat e makinës tuaj. Përpara se të shkoni në udhëtime të gjata rrugore këtë verë, sigurohuni që të inspektoni presionin e gomave. Kur kontrolloni presionin e gomave, kërkoni për shenja nëse gomat tuaja janë fryrë më tepër.

 1. Ndryshoni lëngjet e nevojshme të makinës

Kur të vijë vera, mbushni lëngun e transmisionit, ftohësin dhe lëngun e fshirëses të xhamit. Lëngu ftohës është veçanërisht i rëndësishëm për t’u kontrolluar gjatë muajve të verës, pasi detyra e tij është të ruajë motorin e makinës suaj nga mbinxehja.

 1. Ndërroni vaj-filtra

Ndryshimi i vajit dhe filtrit është një nga mënyrat më të thjeshta për të rritur jetëgjatësinë e automjetit tuaj. Lubrifikantët e vajit e mbajnë motorin tuaj të sigurt nga konsumimi dhe filtri i vajit ndihmon në largimin e ndotësve nga vaji i motorit të makinës suaj.

 1. Provoni frenat

Pas motit të ashpër të dimrit, është e rëndësishme të monitoroni performancën e frenimit të makinës suaj. Ju mbështeteni te frenat sa herë që vozitni, kështu që është mirë të bëni teste të rregullta frenimi jo vetëm në muajt e verës, por gjatë gjithë vitit.

 1. Ndërroni fshirëset e xhamit

Ruajtja e dukshmërisë është një kërkesë thelbësore ndërsa jeni pas timonit. Në verë, grimcat e pluhurit dhe polenit apo edhe shkëlqimi i diellit mund të dëmtojnë aftësinë tuaj për të parë qartë nga xhami i përparmë. Sigurohuni që të kontrolloni efektivitetin e fshirësve të xhamit tuaj për të hequr çdo gjë që mund të minimizojë dukshmërinë. Është një ide e mirë të kontrolloni ose zëvendësoni fshirëset e xhamit në fund të çdo sezoni.

 1. Pastroni ose ndërroni në mënyrë rutinore filtrat e ajrit

Një rol shumë të rëndësishëm kanë filtrat e ajrit të makinës suaj, veçanërisht në verë. Ata i pengojnë ndotësit të hyjnë përmes kanaleve të ventilimit – gjë që është kritike gjatë muajve të ngrohtë ose stinëve me presion të lartë të polenit. Për të mos përmendur, përdorimi i një filtri të vjetër mund të çojë në probleme me sistemin tuaj të ajrit të kondicionuar.

 1. Pastroni makinën

Mbajtja e pastër e makinës suaj nuk ju bën vetëm të ndiheni mirë; ka kuptim financiar afatgjatë. Temperaturat e nxehta mund të shkrijnë plastikën, ushqimin ose mbeturinat e tjera të mbetura brenda makinës suaj dhe mund të dëmtojnë brendësinë e makinës suaj – gjë që mund të kërkojë një riparim të kushtueshëm.

Përveç kësaj, mbajtja e pastër pjesës së jashtme mund të mbrojë bojën nga rrezet e diellit, si dhe nga dëmtimet e shkaktuara nga zogjtë ose insektet.

 1. Rrotulloni gomat vazhdimisht

Ju mund të zgjasni jetëgjatësinë e gomave tuaja thjesht duke i rrotulluar ato rregullisht. Kjo për shkak se jo të katër gomat në automjetin tuaj do të përjetojnë të njëjtën shkallë konsumimi. Rrotullimi i tyre do të ndihmojë në barazimin e çdo konsumimi që mund të përjetojnë, duke lejuar që të katër gomat të funksionojnë në çdo pozicion të makinës.

 1. Parkoni makinën në hije

Në ditët e nxehta, përpiquni të parkoni makinën tuaj në hije sa herë që është e mundur. Parkimi i makinës në një vend me hije jo vetëm që ju mban të freskët, por mund ta mbajë makinën tuaj të sigurt. Rrezet e diellit mund të dëmtojnë pjesën e jashtme dhe bojën e makinës suaj, të cilat mund të jenë të kushtueshme për t’u rregulluar. Nxehtësia ekstreme mund të ngrohë gjithashtu pjesën e brendshme të makinës suaj, si timoni dhe sediljet prej lëkure, duke e bërë të vështirë drejtimin.

 1. Mbani të freskët motorin

Çdo makinë ka një sistem ftohjeje për largimit të nxehtësisë nga motori për të mbajtur temperaturat e duhura. Matësi i temperaturës, i krijuar për të matur nivelet e ftohësit në makinën tuaj, do të tregojë nëse ftohësi i motorit tuaj është normal ose mbinxeh. Nëse matësi i temperaturës tregon nivele të larta, kjo mund të nënkuptojë se automjeti juaj po mbinxehet. Nëse kjo ndodh, tërhiqeni dhe prisni që motori juaj të ftohet.