Blog

A ndihmojnë reshjet e shiut në luftën kundër alergjive të stinës? Si të kujdeseni me pak hapa për veten

Megjithëse shiu i pranverës  është u nevojshëm për ekosistemin tonë, ai në përgjithësi nuk i ndihmon personat me alergji sezonale – të paktën, jo për shumë kohë.

Studimet thonë se shiu i pranverës mund të ndihmojë në zbutjen e simptomave të alergjisë që lidhen gjithashtu me stinën, por ekspertët thonë se kjo nuk është plotësisht e vërtetë.

Shiu i lehtë mund të zvogëlojë përkohësisht numrin e polenit, duke pakësuar sasinë që lëviz nëpër ajër dhe duke ofruar një lehtësim të shkurtër nga simptomat e alergjisë. Meqenëse lagështia rëndon polenin, lagështia dhe shiu mund të parandalojnë udhëtimin e polenit, thonë ekspertët.

Nga ana tjetër, shiu dhe stuhitë më të mëdha mund të përkeqësojnë simptomat e alergjisë pranverore.

Shiu i dendur mund të shpërthejë grimcat e polenit, duke i thyer ato në grimca më të vogla që lëshohen në ajër me një “përqendrim shumë më të lartë”. Grimcat e polenit mund të futen në re, dhe më pas mund të ndahen në grimca më të vogla nga era, lagështia, dhe madje edhe vetëtima.

Si mund ti zbusim simptomat e alergjisë

Fatkeqësisht, duket se kushtet e motit duhet të jenë të përshtatshme për ata me alergji pranverore për të gjetur lehtësim. Dhe me motin gjithnjë e luhatshëm në vendin tonë, ka të ngjarë që simptomat të vazhdojnë për shumë njerëz.

Fatmirësisht, rajoni ka parë temperatura më të ulëta priten në javën në vazhdim, të cilat do të ndihmojnë me mbajtjen e simptomave larg. Alergjenët e polenit të pemëve janë një problem në Shqipëri në këtë pikë të sezonit. Nëse vuani nga simptomat e alergjisë, ekspertët inkurajojnë njerëzit me një histori të njohur alergjie që të fillojnë medikamentet e tyre tipike sa më shpejt që të munden në sezon.

Njerëzit me alergji të pranverës inkurajohen gjithashtu t’i rezistojnë dëshirës për të hapur dritaret kur moti është i mirë dhe të ndryshojnë rrobat dhe të bëjnë dush pasi të kalojnë kohë jashtë, pasi poleni bie mbi ju.

Nëse jeni duke marrë infeksione të përsëritura të sinusit, nëse alergjitë ndikojnë në frymëmarrjen tuaj, ose nëse ilaçet pa recetë nuk ofrojnë lehtësim, ekspertët sugjerojnë të vizitoni një alergolog. Njerëzit që përziejnë medikamente të shumta kundër alergjive duhet të kërkojnë ndihmë nga ekspertët për të përcaktuar planin më të mirë të veprimit, pasi disa ilaçe kundër alergjive nuk janë të sigurta nëse përzihen së bashku.