Blog

A e dini cilat janë 6 shkaqet kryesore të zjarreve në shtëpi? Si t’i parandaloni ato

Rastet e zjarreve në shtëpi sjellin pasoja të shumta dhe shkatërruese. Duke qenë se flakë mund të shpërthejnë për një periudhë kohore të shkurtër dhe përhapen lehtësisht në të gjithë hapësirën e shtëpisë, krijojnë rrezikshmëri të lartë.

Edhe një zjarr i përmasave të vogla që shuhet shpejt, mund të shkaktojnë një sasi të konsiderueshme lekësh dëme, ndërkohë që sigurimi i shtëpisë mund të zbusë barrën financiare të rikuperimit.

Lajmi i mirë është se shumica e zjarreve aksidentale në shtëpi mund të shmangen me edukimin e duhur mbi shkaqet e zjarreve në shtëpi dhe si të praktikohet siguria nga zjarri. Identifikimi i rreziqeve të mundshme brenda shtëpisë tuaj dhe eliminimi i burimeve të mundshme që mund të ndezin dhe përhapin flakët – nxehtësia, oksigjeni dhe karburanti – mund të ndihmojë në uljen e mundësisë së një zjarri në shtëpi.

Përgatitja është thelbësore, pasi mund të ndodhin aksidente, kështu që është gjithmonë e rëndësishme të keni një plan shpëtimi nga zjarri në rast emergjence.

Këtu janë pesë shkaqet kryesore të zjarreve në shtëpi dhe si t’i parandaloni ato që të mos ndodhin për të mbajtur ju dhe shtëpinë tuaj të sigurt.

  1. Gatimi

Gatimi është deri tani shkaku kryesor i zjarreve në shtëpi midis 2015 dhe 2019, duke rezultuar si arsyeja kryesore në gati gjysmën e të gjitha zjarreve aksidentale në shtëpi. Kuzhina paraqet një mori faktorësh të ndezshëm që nuk duhet të lihen kurrë pa mbikëqyrje gjatë gatimit, veçanërisht në sobë ose furrë. Yndyrat, qofshin ato të prodhuara nga ushqimi ose nga gatimi me vaj, janë shumë të ndezshme dhe mund të ndizen edhe pa kontakt të drejtpërdrejtë me flakët.

Zjarret e vogla mund të shuhen me një reagim të shpejtë të fikjes së nxehtësisë, mbytjes së zjarrit me një kapak metalik ose spërkatjes së sodës buke ose kripës mbi flakët. Përdorni një aparat zjarri nëse është i disponueshëm.

  1. Ngrohja

Zjarret në shtëpi që lidhen me pajisjet e ngrohjes mund të ndodhin në çdo kohë, megjithëse çuditërisht ato janë më të zakonshme midis nëntorit dhe marsit. Ngrohësit portativë, batanijet elektrike dhe pajisje të ngjashme mund të përfundojnë në zjarr kur telat janë dëmtuar ose kur ato prodhojnë nxehtësi shumë afër materialeve të tjera të ndezshme, si muret, qilimat ose pëlhurat, duke përfshirë çarçafët e shtratit. Në mënyrë të ngjashme, ngrohësit që kërkojnë karburant, si vajguri ose një oxhak me gaz , mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshëm dhe në rrezik shpërthimi nëse nuk mirëmbahen siç duhet, zjarret e oxhaqeve janë aksidente të zakonshme që janë shumë të parandalueshme me vigjilencë. Pajisjet e ngrohjes janë shumë të djegshme dhe nuk duhet të lihen kurrë në punë pa mbikëqyrje.

  1. Pirja e duhanit

Materialet e duhanit kanë qenë shkaku kryesor i vdekjeve nga zjarri në shtëpi për dekada. Zjarret nga pirja e duhanit gjithashtu priren të jenë më vdekjeprurëse pasi shpesh ndizen ndërsa banori është në gjumë si rezultat i pirjes së duhanit në shtrat ose në divan. Dyshekët janë shumë të ndezshëm – dhe megjithëse shumë modele moderne vijnë me mbrojtje kundër flakës – duhet vetëm një shkëndijë për të ndezur batanijet, veshjet, tapetin ose pëlhura të tjera të ndezshme. Procesi i duhanpirjes është më i sigurt të ndodhë jashtë.

  1. Shpërndarja elektrike

Shpërndarja elektrike dhe pajisjet e ndriçimit janë një shkak kryesor i zjarreve në strukturën e shtëpisë dhe shpesh janë rezultat i lidhjeve elektrike të papërshtatshme, të lirshme ose të gabuara. Qarqet e shkurtra, lidhjet e lira ose me shkëndija, telat e instaluar keq, telat e vjetër ose të mbinxehur, qarqet dhe pajisjet e ndriçimit që nuk përputhen siç duhet me rrymën janë të gjithë faktorë rreziku që mund të mungojnë lehtësisht nga syri i patrajnuar.

Energjia e tepërt e energjisë elektrike mund të jetë një rrezik potencial zjarri, kështu që ju mund të zbusni rrezikun tuaj duke hequr nga priza sendet elektrike gjatë kohës që ato nuk janë në përdorim, duke përdorur mbrojtëse nga mbitensioni, duke zëvendësuar telat dhe kordonët e përkulur ose të dëmtuar dhe duke u siguruar që të gjitha pajisjet të jenë të pajisura me llamba që përputhen me fuqinë e rekomanduar.

  1. Substancat kimike

Zjarret kimike në shtëpi ndodhin shpesh në dy mënyra: nëpërmjet kimikateve që bëjnë kontakt të drejtpërdrejtë me një flakë të hapur ose burim nxehtësie, ose nëpërmjet djegies spontane, kur kimikatet kombinohen me oksigjenin për të prodhuar nxehtësi të mjaftueshme për një ndezje.

Shumë kimikate shtëpiake të zakonshme, duke përfshirë benzinën, janë shumë të ndezshme nëse mbahen ose përdoren me kujdes të papërshtatshëm. Këto duhet të ruhen në kontejnerët e tyre origjinalë  dhe të vulosen siç duhet gjatë gjithë kohës. Mbani kimikatet dhe benzinën larg nxehtësisë, burimeve elektrike, furrave, dritave pilot dhe kimikateve të tjera me të cilat ato mund të shkaktojnë flakë.

  1. Zjarri i qëllimshëm

Qirinj, fishekzjarre, ndriçimi dekorativ në pemët e Krishtlindjeve, shkrepset, çakmakët dhe më gjerë mund të jenë fajtorët e aksidenteve të rrezikshme nga zjarri brenda dhe rreth shtëpisë tuaj pa kujdesin e duhur. Ashtu si të gjitha flakët e hapura ose burimet e djegshme të nxehtësisë, këto nuk duhet të jenë kurrë pa mbikëqyrje. Qirinjtë duhet të vendosen në një sipërfaqe jo të ndezshme të paktën 12 inç larg sendeve të tjera të ndezshme dhe të mbahen larg fëmijëve dhe të mos lihen kurrë të ndezur gjatë gjumit.