Blog

Si ta shijojmë verën të sigurt?

Shumica prej nesh janë të entuziasmuar për motin e ngrohtë dhe për pushimet verore që kanë trokitur tashmë.

Një zhytje në det, shëtitje më varkë apo barbekju në natyrë, por nuk duhet të harroni kurrë të ndërmerrni hapa paraprake përpara se të nisni aktivitetet e ditëve tuaja të pushimit.

Ne po ndajmë me ju disa këshilla sigurie për t’ju ndihmuar ju dhe familjen tuaj që të jeni më të sigurt përgjatë kohës së argëtimit.

 

Siguria nga dielli

Shumë gëzojnë duke qenë në diell, duke u argëtuar në ditët e nxehta të verës. Por kur ato ditë bëhen shumë të nxehta, siç pamë javën e kaluar, mund të sjellë rreziqe shtesë për shëndetin, si lodhja nga nxehtësia dhe kriza shëndetësore nga nxehtësia. Pini shumë lëngje, vishni veshje të lirshme dhe të lehta, mbrohuni nga djegia nga dielli, përdorni krem ​​kundër diellit me SPF të paktën 30; aplikojeni 15 minuta para ekspozimit në diell dhe riaplikoni çdo dy orë ose më shpesh nëse jeni duke notuar ose duke djersitur. Qëndroni në hije kur është e mundur, asnjëherë mos lini askënd në një makinë të parkuar.

 

Siguria në ujë

Ndërsa shijojmë aktivitetet e verës pranë ujit, është e rëndësishme t’i jepet përparësi sigurisë së ujit. Duke ndjekur këto këshilla dhe praktika thelbësore të sigurisë në ujë, ne mund të sigurojmë një verë.  Mësoni të notoni dhe mësoni fëmijët tuaj të notojnë. Gjithmonë notoni me një shok; mos notoni kurrë vetëm.

Siguroni mbikëqyrje aktive të fëmijëve rreth ujit. Shmangni konsumimin e alkoolit para notit.

Gjithmonë vishni jelekë shpëtimi të pajisura siç duhet kur lundroni me varkë, si dhe kur është e përshtatshme gjatë notit.

 

Siguria e ushqimit

Sezoni i piknikut dhe barbecue ofron shumë mundësi për argëtim në natyrë me familjen dhe miqtë. Por këto ndryshime të motit të ngrohtë paraqesin gjithashtu mundësi që bakteret që vijnë nga ushqimi të lulëzojnë.

Mbani ushqimin të freskët. Mbani ushqimin në frigorifer ose në një termus me akull derisa të jeni gati për ta gatuar ose për ta ngrënë. Ushqimi duhet të ruhet në 40 °F ose më poshtë për të parandaluar rritjen e baktereve.

Merrni parasysh paketimin e pijeve në një frigorifer dhe ushqimet që prishen në një tjetër. Në këtë mënyrë, ndërsa njerëzit hapin termusin e pijeve për të rimbushur pijet e tyre, ushqimet që prishen nuk do të ekspozohen ndaj temperaturave të ngrohta të ajrit të jashtëm.

Mos e kontaminoni. Mbani mishin e papërpunuar të mbështjellë mirë, në mënyrë që lëngjet e tij të mos ndotin ushqime të tjera. Mos ripërdorni pjata ose enë kuzhine.

Gatuani ushqimin tërësisht. Bëni gati termometrin e ushqimit për t’u siguruar që ushqimi juaj është gatuar plotësisht.

 

Hidhni çdo mbetje që është lënë jashtë për më shumë se dy orë në temperaturën e dhomës.

Dilni jashtë, jini aktivë dhe shijoni motin dhe aktivitetet tuaja verore! Por ndërmerrni hapat e nevojshëm për të shmangur rreziqet e helmimit nga ushqimi, mbytjes, djegieve nga dielli dhe sëmundjeve të lidhura me nxehtësinë.