Të qëndrosh larg yndyrnave dhe sheqerit përgjatë ditëve të festave të fundvitit është një proces disi i vështirë. Por çfarë na ndihmon në luftën kundër fryrjes apo irritimi të stomakut?
Pas çdo vakti, stomaku dërgon në trurin tonë sinjale kur ka marrë mjaftueshëm ushqim. Pra, kur ka arritur një shtrirje të caktuar dhe sasia e duhur e ushqyesve ka arritur në trup.
Shkenca e ushqimit përdor një shkallë nga zero deri në dhjetë. Zero përbehet nga uria, dhjeta për ngopjen. Niveli i përshtatshëm i ngopjes është nga gjashtë deri në shtatë.
Por cilat janë 10 këshillat e veprimeve që duhet të bëni?
- Espresso: Një kafe italiane pas një vakti. Pa qumësht dhe sheqer, natyrisht. Substanca e tij e hidhur stimulon rrjedhën e gjëndrës së mëlçisë, e cila nevojitet për tretjen e yndyrës.
- Lëngjet e hidhura: Një çaj bërë nga kentauri po një bitter.
- Miti i shvepsit tretës: Shvepsi pas një vakti është një mashtrues kur bëhet fjalë për ndjenjën e ngopjes. Ai i anestezon nervat e stomakut dhe kështu krijon një ndjesi të lehtësimit. Në realitet, megjithatë, alkooli përpunohet gjithmonë i pari në trup. Si rezultat, bllokon metabolizmin, i cili është në fakt shumë i nevojshëm për të trajtuar proteinat, yndyrat dhe karbohidratet.
- Masazh i stomakut: Mund të ndihmojë për të stimuluar tretjen tonë. Kjo funksionon më mirë kur jemi ulur në shpinë. Përdorni të sheshtën e dorës për të rrethuar stomakun tuaj në drejtimin e orës me presion të butë.
- Një ecje tretëse e shkurtër: Ashtu siç thuhet në shprehjen e vjetër, “Pas ngrenies, duhet të pushoni ose të bëni një mijë hapa”. Mijë hapët stimulojnë lëvizjet zorrëve dhe kështu ndihmojnë trupin të tretë ushqimin.
- Një gjumë i lehtë pas vaktit nuk është domosdoshmërisht një gjumë i mirë. Të qetësohesh dhe të qëndrosh ulur është gjithashtu mjaftueshëm. Trupit i duhet pak momente derisa të rikuperojë energjinë.
- Një peshqir apo një kompresë e lagur në vendin e mëlçisë mund tju ndihmojë shumë. Ngrohtësia e lagur stimulon rrjedhën e mëlçisë, e cila është e dobishme për tretjen e yndyrës.
- Ilaçe të tjera popullore evropiane dhe aziatike kundër fryrjes dhe të paktën të vjelljes janë farat ose pemëkuqe. Sasia e vogël e këtyre ka një efekt stimulues në qelizat e stomakut.
- Soda e bukës është një mënyrë për të parandaluar ose luftuar irritimin, që mund të jetë një efekt anësor i konsumimit të shumtë të ushqimit. Megjithatë, nuk duhet ta marrim menjëherë pas ngrënies, por rreth dy orë pas ose edhe më mirë në mbrëmje para se të shkojmë të flejmë dhe të ndalojmë konsumimin e ushqimit. Ata zbresin vlerën e pH së acidit të stomakut.
- Pi mjaftueshëm ujë, para se ndjenja e ngopjes të fillojë. Pijet e rregullta ndihmojnë në lëvizjen e traktit tretës. Megjithatë, duhet të shmangim pije të gazuara, pasi mund të shtojnë fryrjen.
Rëndësi: Mos agjëroni!
Një këshillë shumë të veçantë në fund lidhur me festat e fundvitit “Nëse e dini se keni një vakt festiv në mbrëmje, ju lutem mos bëni gabimin të agjëroni gjithë ditën për të. Trupi juaj do të shkojë në një gjendje alarmi dhe do të bëhet shumë i uritur, dhe nivelet e sheqerit në gjak do të jenë të ulëta, çka do të thotë që më shumë mund të hani më pas.