Analiza / Item Unit Sqarim i rezultatit / Explanation
TP g/dL TP (Proteina Totale) është përmbledhja e albuminës dhe globulinës. Albumina mbështet ushqimin dhe globulina ruan funksionin e sistemit imunitar. TP është e rëndësishme për të ruajtur funksionin normal të trupit të njeriut. Një trup i shëndetshëm do ta mbajë TP në një nivel të caktuar. Megjithatë, vazhdimi i dietës, ose kontrolli i dietës, ushqimi i keq do ta bëjë të vështirë sintetizimin e albuminës për shkak të marrjes së pamjaftueshme të proteinave, gjë që do të ulë nivelin e TP.

TP (Total Protein) is the sum-up of albumin and globulin. Albumin sustains nutrition, and globulin sustains the function of the immune system. TPis important to maintain normal function of a human body. A healthy body will keep TP at a certain level. However, going-on-diet, or diet control, ormalnutrition will make it hard to synthesize albumin due to inadequate intake of protein, which will decrease the level of TP.

ALB g/dL ALB (Albumina) mund të ulet por rrallë rritet. ALB rritet vetëm në raste shumë të rralla. Sëmundjet e mëlçisë ose kequshqyerja do të rezultojnë në uljen e ALB. Shifrat më të larta janë më të mira nëse ALB bie në kufirin normal në një ekzaminim mjekësor. Megjithatë, nëse numri është nën vlerën më të ulët të intervalit normal, mund të ekzistojë mundësia e një sëmundjeje. Vlera numerike e këtij artikulli duhet të krahasohet me atë të para ekzaminimit mjekësor. Ndryshimet e vlerave numerike në krahasim janë shumë të rëndësishme. Një rënie e mprehtë tregon një gjendje shumë të pasigurt.

ALB (Albumin) may decrease but seldom increase. ALB increases only in very rare cases. Liver diseases or malnutrition will result in the decrease ofALB. Higher numbers are better if ALB falls in the normal range in a medical examination. However, if the number is below the lowest value of thenormal range, there might be the possibility of a disease. The numerical value of this item needs to be compared with that of before the medicalexamination. The changes of the numerical values in the comparison are very important. A sharp drop indicates a very precarious condition.

AST U/L AST (Aspartate aminotransferaza) është një artikull i rregullt i kontrollit në diagnostikimin e sëmundjeve të mëlçisë. AST mund të gjendet gjerësisht në muskujt e zemrës, mëlçinë, muskujt e skeletit dhe veshkat. Nëse qelizat e këtyre organeve pësojnë ndryshime jonormale, sasia e AST në gjak do të rritet. Ai është një tregues i qelizave të mëlçisë së sëmurë, si dhe i muskujve të zemrës dhe muskujve skeletorë të sëmurë. Krahasuar me ALT, AST qëndron më gjatë në gjak. Prandaj, niveli i samitit do të qëndrojë për ca kohë, gjë që është një veçori e AST

AST (Aspartate aminotransferase) is a regular check-up item in the diagnosis of liver diseases. AST can be widely found in cardiac muscle, liver,skeletal muscle and kidney. If the cells of these organs undergo abnormal changes, the quantity of AST in the blood will increase. It is an indicator ofdiseased liver cells as well as diseased cardiac muscle and skeletal muscle. Compared with ALT, AST stays longer in the blood. Therefore, thesummit level will sustain for some time, which is a feature of AST

ALT U/L Ashtu si AST, ALT (Alamine minotransferaza) gjithashtu mund të gjendet në qelizat e mëlçisë, muskujt e zemrës dhe qelizat e muskujve skeletorë dhe mund të jetë një tregues i sëmundjeve. ALT është më e ndjeshme ndaj qelizave të sëmura dhe nekrotike të mëlçisë, prandaj është një artikull efektiv kontrolli në diagnostikimin e sëmundjeve të mëlçisë dhe cistike. Niveli i ALT është më i lartë se ai i AST në rastet e hepatitit kronik dhe mëlçisë dhjamore; niveli i ALT është gjithashtu më i lartë se ai i AST kur hepatiti akut është në fazën akute

Just like AST, ALT (Alamine minotransferase) can also be found in liver cells, cardiac muscle and skeletal muscle cells, and can be an indicator ofdiseases. ALT is more sensitive to diseased and necrotic liver cells, therefore is an effective check-up item in the diagnosis of liver and cystic diseases.The level of ALT is higher than that of AST in cases of chronic hepatitis and fatty liver; the level of ALT is also higher than that of AST when acutehepatitis is in its acute stage.

γ-GTP U/L γ-GTP (γ-glutamyl transpeptidaza) është shumë e ndjeshme ndaj alkoolit dhe veçanërisht e përshtatshme për diagnostikimin e steatohepatitit alkoolik (i njohur zakonisht si mëlçia alkoolike). Mund të tregojë vlerat jonormale më herët se enzimat si ALP ose LAP, duke u bërë kështu një tregues i rëndësishëm në diagnostikimin e steatohepatitit alkoolik. Kur vetëm niveli i γ-GTP bëhet i lartë, duhen marrë parasysh sëmundjet e mëlçisë ose pankreasit me alkool (pankreatiti ose kanceri i pankreasit). Nëse niveli γ-GTP është i lartë në ekzaminimin mjekësor, ju lutemi shmangni pirjen e alkoolit për disa ditë dhe bëni sërish ekzaminimin mjekësor.

γ-GTP (γ-glutamyl transpeptidase) is very sensitive to alcohol, and particularly suitable to the diagnosis of alcoholic steatohepatitis (commonlyknown as alcoholic liver). It can tell the abnormal values earlier than enzymes like ALP or LAP, thus becomes an important indicator in thediagnosis of alcoholic steatohepatitis. When only γ-GTP level becomes high, alcohol liver or pancreatic diseases (pancreatitis or pancreatic cancer)should be considered. If γ-GTP level is high in the medical examination, please avoid drinking alcohol for a few days and do the medical examinationagain.

TC mg/dL Një nga shkaqet e bllokimit të enëve të gjakut është se kolesteroli i tepërt ngjitet në muret e enëve të gjakut. Bllokimi në arteriet cerebrale do të shkaktojë infarkt cerebral; bllokimi i arteries koronare do të shkaktojë infarkt miokardi. Hiperlipidemia, presioni i lartë i gjakut, diabeti, pirja e duhanit, stresi i tepruar janë të gjitha shkaqet për të përshpejtuar arteriosklerozën, por faktori më i rrezikshëm është shumë TC (kolesteroli total) dhe TG dhe dislipidemia.

One of the causes of vascular blockage is that excessive cholesterol is attached to the vessel walls. The blockage at cerebral arteries will causecerebral infarction; the blockage at coronary artery will cause myocardial infarction. Hyperlipidemia, high blood pressure, diabetes, smoking,excessive stress are all causes to accelerate arteriosclerosis, but the most perilous factor is too much TC (total cholesterol) and TG, and dyslipidemia

TG mg/dL TG (Trigliceridet) sintetizohet në mëlçi me sheqer të grimcuar dhe të ngjashme (karbohidrate) dhe yndyrna shtazore. Një sasi e madhe e TG në gjak rrit rrezikun e aterosklerozës. Ekzaminimi mjekësor i TG është thelbësor për parandalimin e sëmundjeve aterosklerotike (stenozë kardiovaskulare, infarkt miokardi, goditje cerebrale, etj). Në mesin e pacientëve japonezë me infarkt miokardi, shumë prej tyre nuk kanë një nivel të lartë të kolesterolit, por niveli i tyre i TG është i lartë.

TG (Triglyceride) is synthesized in liver with granulated sugar and the like (carbohydrates) and animal fats. The overmuch of TG in the bloodincreases the risk of atherosclerosis. The medical examination of TG is essential to the prevention of atherosclerotic diseases (cardiovascular stenosis,myocardial infarction, cerebral stroke, etc). Among the Japanese patients of myocardial infarction, quite a few do not have a high level of cholesterol,but their TG level is high.

HDL mg/dL Lipoproteina me densitet të lartë (HDL) mund të pastrojë kolesterolin që shkakton arteriosklerozën dhe ta transportojë atë në mëlçi, kështu që njihet edhe si "kolesteroli i mirë". Nëse vlera numerike e këtij artikulli është shumë e ulët, arterioskleroza mund të përkeqësohet dhe mund të shkaktojë sëmundje si stenoza kardiovaskulare dhe infarkt miokardi. Sa më e lartë vlera e TC dhe/ose vlera më e ulët e HDL, aq më e lehtë është që arterioskleroza të zhvillohet në stenozë kardiovaskulare ose infarkt miokardi. Duhet më shumë vëmendje.

High-density lipoprotein (HDL) can clear the cholesterol which causes arteriosclerosis, and transport it to the liver, so it is also known as "goodcholesterol". If the numerical value of this item is too low, arteriosclerosis may get worsened and can cause diseases like cardiovascular stenosis andmyocardial infarction. The higher value of TC and/or the lower value of HDL, the easier for arteriosclerosis to develop into cardiovascular stenosis ormyocardial infarction. More attention is needed.

LDL mg/dL LDL (lipoproteina me densitet të ulët) nuk mund të absorbohet nga qelizat, kështu që vendoset në enët e gjakut dhe mbetet. Është një shkaktar kryesor i arteriosklerozës, kështu që njihet edhe si "kolesteroli i keq". Në fakt, është LDL ajo që sjell arteriosklerozën. Arterioskleroza i referohet statusit që muri i enëve të gjakut humbet elasticitetin e tij dhe ngurtësohet ndërsa akumulimi vaskular i substancave të ndryshme ngushton lumenin vaskular dhe ngadalëson rrjedhën e gjakut.

LDL (Low-density lipoprotein) cannot be absorbed by cells, thus be placed in blood vessels and be leftover. It is a major cause of arteriosclerosis, so itis also known as "bad cholesterol". As a matter of fact, it is LDL that brings about arteriosclerosis. Arteriosclerosis refers to the status that the vesselwall loses its elasticity and becomes hardened while the vascular accumulation of various substances narrows the vascular lumen and slows bloodflow.

BUN mg/dL Zakonisht, BUN (azoti i uresë së gjakut) hiqet nga trupi përmes veshkave. Por pacientët me nefrit akut dhe kronik ose me insuficiencë renale nuk mund të hiqen plotësisht BUN sepse veshkat e tyre nuk funksionojnë siç duhet. Vlera BUN do të bëhet shumë e lartë për shkak të mbetjes BUN në gjak. Vlera e BUN varet jo vetëm nga ekuilibri i prodhimit dhe sekretimit të uresë, por edhe nga marrja dhe metabolizmi i proteinave dhe funksioni i veshkave. Nëse vlera e këtij artikulli të kontrollit është shumë e lartë, mund të sugjerojë mundësinë e insuficiencës renale; por nëse është shumë i ulët, mund të sugjerojë mundësinë e sëmundjeve të mëlçisë ose insuficiencës hepatike.

Usually, BUN (blood urea nitrogen) is removed out of the body through kidney. But patients of acute and chronic nephritis or of renal insufficiencycannot get BUN totally removed because their kidneys do not function properly. The BUN value will become very high due to the residual BUN inthe blood. The value of BUN depends not only on the balance of urea production and excretion, but also on the intake and metabolism of protein andthe renal function. If the value of this check-up item is too high, it may suggest the possibility of renal insufficiency; but if it is too low, it maysuggest the possibility of liver diseases or hepatic insufficiency.

CRE mg/dL Nëse mëlçia funksionon mirë, CRE (kreatinina) do të largohet nga trupi përmes urinës. Kjo do të thotë, nëse CRE është në një nivel shumë të lartë, mund të diagnostikohet si insuficiencë renale. Vlera e CRE lidhet gjithashtu me proporcionin e muskujve në trup. Në përgjithësi, vlera e muskujve të meshkujve është më e lartë se ajo e femrave me 10%-20%, por diferenca do të zhduket gradualisht me rritjen e moshës.

If liver functions well, CRE (creatinine) will be removed from the body through urine. That is to say, if CRE is at too high a level, it can be diagnosedas renal insufficiency. The value of CRE is also related to the proportion of muscle in the body. In general, the muscle value of males is higher thanthat of females by 10%-20%, but the difference will gradually disappear with the increase of age.

UA mg/dL UA (Acidi urik) në gjak është baza kryesore për diagnozën e përdhes. UA prodhohet për shkak të shpërbërjes së urates në gjak, por mund të hiqet nga trupi përmes veshkave. Në kushtet e insuficiencës renale, UA nuk mund të hiqet si zakonisht. Mund të ketë arsye të tjera që sjellin mbiprodhimin e UA në trup dhe shkaktojnë anomali të UA. Kur UA arrin një dendësi të caktuar, ajo prodhon kristale dhe grumbullohet në gishta, gishtërinj ose nyje, duke shkaktuar kështu përdhes.

UA (Uric Acid) in the blood is a major basis for the diagnosis of gout. UA is produced due to the dissolution of urate in the blood, but can be removedfrom the body through kidney. On condition of renal insufficiency, UA cannot be removed as usual. There might be other reasons that bring aboutthe overproduction of UA in the body, and cause UA abnormalities. When UA reaches a certain density, it produces crystals and aggregates atfingers, toes or joints, thus causes gout.

HbA1C %(NGSP) Vlera e HbA1c mund të ndihmojë në gjykimin e statusit mesatar të GLU në 1 ose 2 muajt e fundit. Kjo vlerë e këtij artikulli nuk ndikohet nga dieta apo pija para kontrollit. Nëse vlera e kontrollit është jonormale, ju lutemi kontrolloni përsëri një muaj më vonë.

The value of HbA1c can help judge the average status of GLU of recent 1 or 2 months. This value of this item is not affected by the diet or drinkingbefore the check-up. If the value of the check-up is abnormal, please check up again a month later.